Poliser instängda med misstänkt mördare och lik

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ROGER NILSSON/112MEDIA
Polisens tekniker undersökte bostaden där kvinnan hittades död.

NYHETER

Poliserna hittade en mördad kvinna och hennes son, som misstänks mördat henne, i en lägenhet på Brynäs i Gävle.

Men de kunde inte ta sig ut.

"Under händelseförloppet gick ytterdörren i baklås vilket medförde ett extra stresspåslag och jag upplevde i rädsla i situationen”, skriver en av poliserna i en intern arbetsmiljöanmälan, skriver Gefle Dagblad.

Den 30 november larmades polisen till Brynäs i Gävle efter att boende i ett hus känt en obehagligt lukt från en lägenhet.

Två poliser tog sig in och hittade en nära 80-årig kvinna mördad. Hon hade varit död en längre tid vilket gjort att dålig lukt spritt sig i fastigheten. I lägenheten befann sig också kvinnans son som var skadad. Under häktningsförhandlingar erkände han senare att han mördat sin mamma.

Nu framkommer nya uppgifter om polisens ingripande i lägenheten. I en intern arbetsmiljöanmälan som Gefle Dagblad tagit del av framkommer att de två poliserna som var först på plats stängdes in. Ytterdörren gick i baklås.

”Står inte bakom”

Efter en stund löste situationen sig och de två poliserna kunde följa med den misstänkte mannen till sjukhus. Där fick de nya arbetsuppgifter.

"Det var redan en stressad situation och det kändes än mer stressat att få fler arbetsuppgifter att lösa”, skriver en av poliserna och påpekar också att man inte fått någon möjlighet att bearbeta vad de varit med om genom avlastningssamtal.

Gruppchefen på polisen säger att samtal ska hållas så fort som möjligt.

"Att man inte höll ett avlastningssamtal i samband med händelsen - innan all inblandad personal gick hem – är ett beslut som inte jag kan stå bakom", skriver gruppchefen.

Bodde efter mordet

Två dagar efter att kvinnan hittats erkände alltså den 55-åriga sonen, i samband med att häktningsförhandlingar hölls på Gävle sjukhus.

Vice chefsåklagare Ulf Back har i sin häktningsframställan satt brottstiden från 1 oktober till 30 november. Något som pekar på att kvinnan kan ha legat död i upp till två månader.

Sonen har erkänt att han bott i lägenheten efter att han mördat mamman.

Publicerad: