Detta krävs för nyval – experten reder ut

avSebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

"Mycket förvånad att Ebba Busch Thor vacklar"

1 av 3 | Foto: JONAS BILBERG
Ebba Busch Thor har tidigare hållit fast i sin linje att KD ska stanna kvar i DÖ. Men nu verkar det som att hon börjar vackla.

Om mindre än 24 timmar kan Sverige återigen kastas ut i parlamentarisk osäkerhet.

Röstar KD för att lämna Decemberöverenskommelsen hänger nyvalshotet återigen över landet.

Statsvetaren Jonas Hinnfors reder ut turerna kring kaoset som kan uppstå imorgon eftermiddag.

Jonas Hinnfors, statsvetare.

Imorgon fredag röstar KD:s riksting om partiet ska lämna DÖ eller inte.

Folkpartiledaren Jan Björklund har tidigare sagt att ett KD-utträde skulle innebära att överenskommelsen faller – något som skulle kunna innebära att det blir nyval i Sverige.

Ett scenario som även KD-ledaren Ebba Busch Thor planerar för.

– Det kan bli nyval, det finns också många andra alternativ, säger hon.

Måste enas om en gemensam budget

Men även om DÖ faller är vägen till nyval lång, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

För det första skulle det kräva att Alliansen enas om en gemensam budget, eftersom de valde att lägga fram separata budgetförslag i höstas.

– Det skulle kräva ganska stora kompromisser, till exempel mellan FP och KD när det gäller föräldraförsäkringen. Alliansen skulle också behöva komma överens om försvarsbudgeten, där FP vill ge mycket mer pengar än de andra, säger Jonas Hinnfors.

Kan leda till att Miljöpartiet ratas

En gemensam alliansbudget skulle försätta landet i samma parlamentariska läge som förra hösten, när SD beslutade att rösta ner varje regering som inte gick dem till mötes i invandringsfrågan.

Enligt Jonas Hinnfors skulle Stefan Löfven då ha två alternativ: utlysa extra val eller kalla till förhandlingar med allianspartierna.

– Han skulle kunna förhandla med Moderaterna eller en annan konstellation av allianspartier. I förlängningen skulle det kunna leda till att man gör sig av med Miljöpartiet.

”Mycket riskfyllt spel”

Skulle de förhandlingarna stranda återstår troligen bara extra val som alternativ. Det skulle i så fall äga rum senast tre månader efter att Stefan Löfven utlyst det.

Det ska alltså mycket till för att ett nyval ska bli aktuellt. Jonas Hinnfors tror att en sådan utveckling hindras redan i morgon.

– Jag tror att rikstinget kommer besluta sig för att stanna kvar i DÖ. Men jag är mycket förvånad över att partiledningen låtit det gå så här långt och att det verkar som Ebba Busch Thor vacklar. Det är ett mycket riskfyllt spel från partiets sida, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM