”Höj beviskraven”

NYHETER

Lagman om telefonbolagen som drar sina kunder inför domstol

Telefonförsäljarbolagen 118700 och Riksdelen har dragit en rad av sina protesterande kunder inför rätta.

Bevisningen har varit en liten inspelad snutt av säljsamtalen och bolagen har ofta vunnit målen.

Men nu vill Stefan Strömberg som är lagman vid Stockholms tingsrätt se skärpta beviskrav:

– Definitivt, säger han till Aftonbladet.

Stefan Strömberg

118700 och Riksdelen är två av de bolag i nummerupplysningsbranschen som förekommer i flest ärenden hos olika domstolar runt om i landet.

Rena lögner

Aftonbladet har i en stor granskning kunnat avslöja hur bolagen lurar kunder på löpande band genom rena lögner i säljsamtalen. Det handlar allt i från till att säljare ljuger om varifrån de ringer till bluff om uppsägningstid.

Johan Lind och Tony Fridland som äger båda företagen genom bolaget White Equity Invest har dragit in enorma vinster på verksamheten.

De har i dag ett eget inkassobolag, Ordna Inkasso Sverige AB, som tar hand om alla protesterande kunder och drar dem inför rätta.

Domstolarna får i regel bara ta del av en liten del av säljsamtalen, det som påstås utgöra en bindande beställning. Resten av samtalen har oftast inte lämnats ut av säljbolagen.

Men Aftonbladet har kunnat presentera en rad olika samtal och där framgår också hur kunder protesterar - trots att det görs en så kallad bindande beställning. I flera fall är kunderna också omedvetna om vad som sker under själva beställningen.

”Förfärligt”

Lagmannen Stefan Strömberg som ligger bakom utredningen om åtgärder mot fakturabedrägerier, SOU 2015:77, reagerar kraftigt när Aftonbladet presenterar material från säljsamtalen - delar som normalt aldrig lämnas till domstol.

– Jag tycker det är förfärligt. Jag tycker också att det talar med än större styrka för betydelsen av att man faktiskt kräver in från domstolarnas sida fullständig bevisning i form av hela förhöret.

När Aftonbladet frågar Strömberg om alla mål som är avgjorda, där kunder har förlorat efter att bolagen bara har presenterat små ljudsnuttar, säger han:

– När vi tittat på detta så tycker jag nog att domstolarna, när det gäller bevisvärderingar, har satt nivån för lågt. Vi tycker att de har gjort det för lätt för sig.

På frågan vad Strömberg vill säga till kunder som förlorat mål, svarar han:

– Det är ju inte mycket man kan göra när en sak är lagakraftvunnen.

Följ oss på Facebook  Tipsa oss på [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM