Flyktingmottagandet i Sverige

Löfven efter flyktingmötet: ”Det var ett väldigt bra samtal”

Av: 

Pär Karlsson

Oskar Forsberg

NYHETER

I kväll träffades partiledarna för överläggningar om den akuta flyktingkrisen.

Efter mötet sa statsminister Stefan Löfven (S) att de alla är överens om hur Sverige ska agera framöver för att få till förändring inom EU.

– Vi ska ta vårt ansvar och vi har en generös flyktingpolitik, men det gäller att fler länder gör det, säger han.

I kväll hade Stefan Löfven bjudit in partiledarna för alla riksdagspartier, förutom Sverigedemokraterna, till Rosenbad för att diskutera den akuta globala flyktingkrisen.

Efter mötet, som varade i cirka en timme och tjugo minuter, var statsministern nöjd.

– Det var väldigt bra samtal, vi har redovisat det läge som gäller vad gäller flyktingsituationen inom hela EU och Sverige. Vi har redovisat hur vi tänker när det gäller Europa och det finns en bred samsyn här om att alla länder borde ta sitt ansvar. Vi måste ha ordning och reda i mottagandet och det kändes bra att kunna ha en sådan samsyn, säger han.

Tillsammans med Tyskland jobbar Sverige nu hårt för att förändra EU:s migrationspolitik, så att fler länder i Europa tar emot mer flyktingar.

– Det håller inte att Tyskland och Sverige och några få länder till tar ett oproportiorneligt stort ansvar och andra inte gör det. Vi ska ta vårt ansvar och vi har en generös flyktingpolitik, men det gäller att fler länder gör det.

”SD har mält sig ur”

På måndag träffas EU:s inrikesministrar för ett extra insatt möte i Bryssel. Då ska den akuta flyktingkrisen diskuteras. Bland annat ska man diskutera vidare om det är möjligt att nå en lösning kring hur flyktingarna som kommit till EU ska fördelas. Flera länder för en helt annan linje än vad Tyskland och Sverige gör.

Att SD inte var inbjudna till mötet kommenterade Löfven så här:

– De har redan mält sig ur den här diskussionen för länge sen. De har inget intresse av att lösa migrationsfrågan och fundera på hur vi ska ha en solidarisk flyktingpolitik. De har ett helt annat svar.

”Ett större EU-ansvar”

M-ledaren Anna Kinberg Batra bekräftade att enigheten kring den svenska linjen var stor. Hon sa också att det nu behövs konkreta resultat i flyktingfrågan på EU-nivå.

– Det som behövs är att vi enas om att det tas ett större EU-ansvar och för att kunna göra det krävs att fler tar ansvar än vad som är fallet i dag. Vi ska stå upp för att vi kan ta ansvar för människor som flytt för sina liv.

Jan Björklund (FP) höll med Kinberg Batra:

– I bästa fall kan det redan under nästa vecka fattas beslut i EU som innebär ganska stor förändring, att fler länder öppnar upp, sa han.

Han menade också att tiden är en faktor.

– Det är bråttom. Det sitter en oerhört stor mängd människor i provisoriska flyktingläger i södra Europa.

Busch Thor kritisk

KD:s partiledare Ebba Busch Thor menade dock att det från regeringens sida fanns en total avsaknad av en plan för hur andra länder ska tvingas ta emot till exempel fler kvotflyktingar.

– Jag hade velat se en strategi för hur regeringen ämnar att inom ramen för EU-samarbetet få fler länder att ta ett större ansvar. Ska vi kunna hjälpa alla människor som tvingas fly från sina hem för sitt liv, måste vi bli fler länder inom EU som tar ansvar.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vidhöll sina åsikter som han tidigare framfört. Han var den enda som var frän i sin kritik av Danmarks agerande i den rådande flyktingkrisen.

– Vi förväntar oss att andra EU-länder, inklusive Danmark, välkomnar flyktingar och försöker lösa det här tillsammans. De ska inte försöka uppträda så otrevligt mot flyktignar så att de ska söka sig någon annanstans. Danmark liknar just nu något sorts "Ungern light". De försöker göra så tydligt att flyktingarna inte är välkomna, det är precis motsatsen mot vad som behövs.

Tidigare i dag presenterade regeringen ett paket för att snabba på etableringen av nyanlända in i det svenska samhället.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingmottagandet i Sverige

LÄS VIDARE

Europa stänger igen – gräns efter gräns

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Stefan Löfven

Anna Kinberg Batra

Jan Björklund

Ebba Busch

Jonas Sjöstedt