Polisen slog frun men får behålla jobbet – för att hon varit otrogen

NYHETER

Polismannen slog sin hustru med knuten näve.

Och får behålla jobbet – hustruns otrohet mildrar brottet, enligt tingsrätten.

”Våldsutövningen mot NN NN måste anses ha föregåtts av provokation”, står det i domen.

I april i år hamnade polismannen i 50-årsåldern i bråk med sin hustru i deras gemensamma bostad i Västra Götaland. Polismannen hade nyligen fått veta att hans fru varit otrogen och hade efter ”några dygn med sömnlöshet”  bestämt sig för att tala ut med den man hustrun varit otrogen med.

Under telefonsamtalet kommer hustrun hem – då börjar bråket.

Slår med knuten näve

Hon uppmanar mannen i andra änden att avsluta samtalet samtidigt som polismannen skriker okvädningsord till sin fru. Bråket eskalerar och enligt domen är det klarlagt att polismannen slår sin hustru med knuten näve mot armen. Det stöds av bland annat vittnen och ett ”relativt stort blåmärke”.

Under bråket har parets två barn funnits i hemmet och tagit del av händelsen.

Polisen personalnämnd har inför domslutet meddelat att mannen skulle förlora sitt jobb om han döms för misshandel. Men skriver också: ”Skulle han dömas för ringa misshandel kommer han inte att skiljas från anställningen”.

Under tisdagen meddelades att polisen döms för just ringa misshandel och får behålla sitt jobb.

I domen framgår att ett slag med knuten näve i rättspraxis ofta ”bedömts som misshandel av normalgraden, särskilt om våldet utövats mot en närstående person i hemmet”.

Men i polismannens fall bedöms misshandeln som ringa eftersom hustrun varit otrogen.

Otroheten anses mildra misshandeln

Anledningen är att tingsrätten anser att beskedet att hans hustru varit otrogen är en provokation och att det mildrar brottet.

De bedömer också att det faktum att hustruns vädjan om att avsluta samtalet riktades till mannen hon varit otrogen med och inte maken ska vägas in.

”Därtill kommer att han hade fog för att uppfatta situationen, när NN NN i samband med telefonsamtalet ropade ’MM lägg på’, som att NN tog MM:s parti” skriver tingsrätten i sin dom.

”Våldsutövningen mot NN NN måste anses ha föregåtts av provokation”, enligt domen.

Polismannen döms till dagsböter, men får behålla sitt jobb. Vilket han alltså inte hade fått om tingsrätten inte ansett att misshandeln varit ringa på grund av provokation.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott