Jordbävningen i Nepal 2015

Hjälparbetare uppmanas lämna Nepal

NYHETER

Regeringen i Nepal uppmanar utländska hjälparbetare att antingen ge sig ut på landsbygden – eller åka hem.

Svenska MSB har ombetts att packa ihop sitt läger i huvudstaden Katmandu.

Räddningsinsatsen i Katmandu är i stort sett avslutad och det återstående arbetet kan hanteras av nepaleser, säger landets informationsminister Minendra Rijal enligt nyhetsbyrån AP. Därför uppmanar han utländska hjälparbetare att lämna landet, eller ge sig ut på landsbygden, där hjälpbehoven fortfarande är stora.

– Vi håller på att avveckla vår bas i Katmandu, för att helikoptrar ska kunna landa på det området. Senast i morgon klockan 15 måste vi vara borta från vår bas, för att inte belasta landet, säger Emma Trobeck, informationsansvarig för den insats som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i Nepal.

Överbelastad flygplats

Mer än 4 000 hjälparbetare har enligt nyhetsbyrån AP strömmat till det fattiga landet efter katastrofen, vilket lett till att landets enda internationella flygplats korkats igen. Den tunga trafiken har även lett till problem med landningsbanorna.

Om och hur den svenska insatsen ska fortsätta är än så länge osäkert.

– Några av oss kommer att flyga hem redan under dagen. Vi trappar ner successivt just nu. Men MSB kommer fortsätta insatserna, bland annat genom att skicka experter på återuppbyggnad, säger Emma Trobeck till TT.

Desperat hjälpbehov

Nio dagar efter skalvet väntar överlevande fortfarande desperat på hjälp i svårtillgängliga områden i det bergiga landet. Stora fraktflygplan från USA har börjat frakta in förnödenheter till Katmandu, som under dagen ska flygas ut med hjälp av amerikanska militärhelikoptrar till avlägsna byar.

– De kommer att innebära en omedelbar förändring, säger generalen Paul Kennedy till nyhetsbyrån AFP.

Enligt de senaste siffrorna har 7 276 människor dött i skalvet, som hade en magnitud på 7,8, och 14 000 har skadats. Men myndigheter varnar för dödssiffran kommer att stiga kraftigt.

TT

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jordbävningen i Nepal 2015

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbävningen i Nepal 2015

Katmandu

Nepal