Finska ubåtsjakten

Göran Frisk: Det är fara å färde

Av: 

Karin Lindblom

Erik Wiman

Ida Gustafsson

Jakob Andersson

NYHETER

Incidenten utanför Helsingfors ska tas på största allvar.

Det anser experten Göran Frisk.

– Det här är råa tag, säger han till Aftonbladet.

STOR LISTA: Ryska atomubåtarna som krävt dödsoffer

Varningsbomberna tyder enligt Göran Frisk, pensionerad kommendör från svenska ubåtsjaktstyrkan, på att finskt vatten verkligen kränkts.

Finland har hittills varit mycket återhållsamt med använda sig av vapenmakt. Jag kan inte erinra mig senast ett skandinaviskt land använde sig av sjunkbomber. Det är fara å färde, säger han.

Göran Frisk är också säker på vem det var som befann sig i vattnen utanför Helsingfors.

– Klart att det är ryssar, vad skulle det annars vara? De har ju tidigare visat sin aggressivitet i Sverige några gånger och vi har nationsbestämt dem ett antal gånger så det där är inga konstigheter, säger han.

”Putin förbereder krig”

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) inledde i förmiddags en utfrågning i riksdagen om försvaret. Under sitt anförande sa Widman bland annat att Putin förbereder Ryssland för krig.

– Putin förbereder sitt folk för krig, varmt eller kallt, sa Allan Widman.

Även ÖB Sverker Göransson deltog i den öppna utfrågningen i riksdagen om Sveriges försvar de kommande fem åren. I sitt anförande kom han in på att Ryssland stärker sin militära förmåga. 

– Det ryska militära kroppspråket blir allt mer utmanande, i Östersjöområdet, liksom i andra väderstreck, sa ÖB.

Tilltagande militär aktivitet

Men ÖB poängterade också att även om detta bidrar till att Sverige utsätts för större risker ska det inte tolkas som att det i dag finns ett direkt militärt angreppshot mot Sverige.

– Däremot har vi ju redan kunnat konstatera att incidenter och provokationer av olika slag inträffar med ökad frekvens som resultat av den tilltagande militära aktiviteten i vårt närområde, sa ÖB.

I en skriftlig kommentar säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) följande om undervattensincidenten i de finska vattnen:

– Det här är bara ett belägg för den säkerhetspolitiska miljö vi nu har att hantera och jag har ingen anledning att ifrågasätta riktigheten i de finska besluten.

STOR LISTA: Ryska atomubåtarna som krävs dödsoffer

ANNONS EXTERN LÄNK

Blek tänderna hemma - vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Finska ubåtsjakten

ÄMNEN I ARTIKELN

Finska ubåtsjakten

Helsingfors

Finland

Försvarsmakten

Göran Frisk

Allan Widman

Vladimir Putin