Nyheter

Omkörda - av Alliansen

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Här marscherar de förbi - skräcksiffror för Löfven

Här är de nya skräcksiffrorna för regeringen och V.

Enligt Aftonbladet/Sverige tycker är Alliansen nu större än de rödgröna.

S når en bottennivå på 27,3 procent - samtidigt som vinden har vänt för FP.

BOTTENNIVÅ Svängningen i opinionen gör att Allianspartierna nu är större än regeringen och Vänsterpartiet - för första gången sedan mätningen i december. Socialdemokraterna når en ny bottennotering på 27,3 procent. För Folkpartiet går det desto bättre - partiet klättrar upp till 4,9 procent.

Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljare enligt nya Aftonbladet/Sverige tycker. I väljarbarometern får partiet dessutom sällskap i rutschkanan av Vänsterpartiet.

Tillsammans tappar de båda partierna 2,7 procentenheter.

Samtidigt ljusnar det för Folkpartiet - som i de fyra senaste mätningarna kämpat under riksdagsspärren. Partiet klättrar upp till 4,9 procent, en nivå de inte har legat på sedan i december.

”Inte tillräckligt tydliga”

Svängningen i opinionen gör att Allianspartierna nu är större än regeringen och Vänsterpartiet - för första gången ­sedan mätningen i december.

Karin Nelsson, opinionschef på Sverige tycker, förklarar väljarflykten från S med att de ­varit otydliga gentemot väljarna.

- Socialdemokraterna har haft en nedåtgående trend ett tag. Där har vi sett samband med att man regerar med Alliansens budget. Nu är regeringens budget presenterad men det är inte tydligt vad man vill, säger hon.

Folkpartiet har å sin sida skapat rabalder inom Alliansen ­­­- vilket kan förklara partiets uppgång, enligt Karin Nelsson. Partiet lämnade försvarsförhandlingarna och kritiserade öppet Allianskollegorna. FP-ledaren Jan Björklund var även snabb med att höja rösten mot KD-­ledaren Ebba Busch Thor efter att hon sagt att vårdpersonal ska få vägra att utföra aborter.

- Folkpartiet har synts mycket i media. Vi kan även se att partiet lockar män. Det kan ha att göra med en tydlighet i försvarsfrågan, säger Karin Nelsson.

Ärvde arbetslöshet

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin kommenterar tappet så här:

- I samband med vårbudgeten kunde vi påbörja de viktiga förändringar i politiken som vi vann valet med, det kommer skapa fler jobb, bättre skolresultat och en stärkt välfärd.

Hon säger vidare att regeringen ärvt en åttaprocentig arbetslöshet av den tidigare regeringen och att man sedan i höstas ­regerat på en borgerlig budget.

- I höstens budget kan vi genomföra vår politik som lyfter alla fullt ut, säger Carin Jämtin.

Folkpartiets partisekreterare Maria Arnholm lyfter fram det förändringsarbete inom partiet som nu är i full gång.

- Folkpartiet gjorde ett mycket dåligt valresultat. Vi har tagit dessa signaler på allvar. I helgen sjösatte vi liberal kraftsamling, ett genomgripande förändringsarbete som har till syfte att Folkpartiet ska öka sitt förtroende bland väljarna i nästa val, ­säger hon.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: