Ny rekordsiffra: 10 000 flyktingar på en vecka

avFanny Westling

1 av 3

Fler än 10 000 personer sökte asyl i Sverige förra veckan.

Det är den högsta siffran för en sjudagarsperiod hittills.

– Vi har det väldigt svettigt, säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket.

De senaste sju dagarna har 10 201 personer sökt asyl i Sverige. Av dessa var 2 827 ensamkommande barn. Den största gruppen av dem, 2 299, kom från Afghanistan.

Samtidigt rapporterar Migrationsverket att man förlorat hundratals boendeplatser för asylsökande den senaste tiden, eftersom försäkringsbolag inte vill försäkra boendena.

"Väldigt svettigt"

– Vi har väldigt svettigt. Allt som går åt fel håll är ju negativt, vi vill ju att alla som kan hjälpa oss ska kunna göra det, säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket, till Aftonbladet.

Att försäkringsbolag säger nej beror enligt Migrationsverket på det stora antal bränder som drabbat lokaler tänkta för boenden.

– De som har sådana här boenden, ringer till mig och berättar att försäkringsbolagen säger nej direkt.  "Vi har ringt till alla de stora", säger de, berättar Willis Åberg.

Bevakningsbolag

Migrationsverket hyr nu in bevakningsbolag på allt fler asylboenden runt om i landet.

– Vi har bevakning och hyr in vakter. Det blir på fler och fler ställen, men det handlar inte bara brandrisken utan handlar om att hantera situationen på boendena, säger Willis Åberg.

ARTIKELN HANDLAR OM