Terrorattackerna i Paris 2015

Åtta gripna i Paris efter gigantisk polisinsats

Av: 

Gustaf Tronarp

Niklas Svahn

NYHETER

Misstänks ha förberett terrorangrepp mot finanskvarter

Polisen genomförde under onsdagsmorgonen en stor antiterror-räd i norra Paris. Två terrorister dödades.

En av dem var en kvinnlig självmordsbombare som sprängde sig själv.

Enligt uppgifter dödades även hjärnan bakom Parisattackerna, Abdelhamid Abaaoud, i tillslaget men det kunde inte bekräftas officiellt.

Det var klockan 04.20 på onsdagsmorgonen som franska specialstyrkor inledde en stor antiterror-operation i förorten Saint-Denis i norra Paris.

Tungt beväpnad polis skickades till platsen och omringade ett bostadshus. Senare kallades även militär in för att skydda polisen.

Under de totalt sju timmar som räden pågick hördes kraftiga smällar och skottlossning i området. Aftonbladets team på plats uppger att vissa av detonationerna var så kraftiga att marken skakade.

Flera döda

I lägenheten, som polisen slog en järnring runt, ska flera personer som misstänks för inblandning i fredagens terrordåd ha befunnit sig. Enligt uppgifter från Washington Post var mannen som sägs ha planerat Parisattackerna, Abdelhamid Abaaoud, en av dem som dog. Han har kopplats till flera planerade och genomförda terrorattacker i Europa. Abaaoud beskrivs som en av terrororganisationen IS mest aktiva bödlar. Den franske terroråklagaren Francois Molin kunde inte bekräfta att Abaaoud dött på onsdagskvällen. Kropparna gick inte att identifiera för att de var så söndersprängda.

Det misstänktes också att terroristen Salah Abdeslam var i byggnaden. Han söks av polis över hela världen för sin inblandning i terrordåden.

En tredje person ska ha varit den så kallade ”nionde misstänkta” som ska ha varit i samma bil som Abdeslam under attackerna i fredags.

Kvinna död

Två terrorister är bekräftat döda efter räden. En av dem ska ha varit en kvinnlig självmordsbombare. Hon uppges ha sprängt sig själv i den omringade lägenheten. Den andre personen dog av polisens granat. Under gryningsräden sköts över 5 000 skott, sa åklagaren.

Enligt polisen har åtta personer som fanns i lägenheten gripits. Än så länge är det oklart vilka de gripna är men varken Abaaoud eller Abdeslam ska vara bland dem.

Källor med insyn i fallet uppger för Reuters att de gripna planerade att slå till med en terrorattack mot Paris finanskvarter La Defense.

Fem poliser skadades lindrigt under morgonens räd. En polishund, en malinois vid namn Diesel, dödades av terroristerna.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattackerna i Paris 2015

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattackerna i Paris 2015

Paris

Abdelhamid Abaaoud

Salah Abdeslam