Gamla mord nära lösning - mordvapnet hittades på museum

avIda Gustafsson

1 av 2 | Foto: MATT DUNHAM/AP

Nordirländsk polis utreder sju kalla mordfall.

Utredningarna har tagit ny fart - efter att mordvapnet hittats på ett krigsmuseum i London.

– Varför kunde de låta något så viktigt skickas till en utställning i England? säger Billy McManus, vars far mördades.

Vapnet, ett VZ58 automatgevär, tros ha använts vid sju olösta mord som inträffade på 1990-talet.

Men i samband med att polisen öppnat gamla utredningar kring paramilitära mord på Nordirland kunde de inte hitta vapnet, enligt BBC programmet Panorama.

Enligt BBC hittades geväret redan 1992 och kopplades till en utredning.
Men när den nordirländska polisens cold-case grupp återöppnade flera olösta mordfall var det borta.

Sju personer mördade

Skjuttester som genomfördes på 1990-talet har visat att vapnet användes vid en attack vid en spelbutik i Belfast 1992. Fem katoliker, varav en var en 15-årig pojke, mördades av protestantiska paramilitärer.

Vapnet har även kunnat länkas till ett dubbelmord där två män dog 1998.

Men nyligen återfanns mordvapnet i London, där det ingick i en permanent utställning om konflikten i Nordirland på ett krigsmuseum.

– Jag har blivit medveten om att utredare från polisens ombudsmän har upptäckt att polismyndigheten på Nordirland lånat ut ett vapen till Imperial Museum i London som en del av deras permanenta utställning ”Troubles”. I fråga om att säkerställa transparens och allmänhetens förtroende accepterar vi att det genomförs en ytterligare utredning, säger Will Kerr, biträdande polismästare vid polisen i Nordirland till BBC. 

En talesperson på museet uppger att de fått vapnet av den nordirländska vapenunderrättelsetjänsten. Den information som museets anställda har fått är att vapnet använts ”vid särskilda händelser” men utan att specificera vad. Museet utreder nu ifall de har vapen från fler olösta mord i sina samlingar.

”Bryr sig inte”

Billy McManus, vars far mördades i spelbutiken 1992, anser att vapnet aldrig någonsin borde hanterats som ett musieföremål.

– Varför kunde de låta något så viktigt skickas till en utställning i England? Vad säger det om deras behandling av fallet. De bryr sig helt enkelt inte.

Anhöriga till de som mördades i spelbutiken har sedan länge trott att nordirländska säkerhetsstyrkorna varit i maskopi med mördarna. Tidigare utredning har visat att det andra vapnet som användes vid attacken gavs till den paramilitära gruppen av en soldat.

– Jag är chockad över att ett vapen som är kopplat till så många mordfall fanns där helt öppet för alla att se på Imperial War Museum i London. Det borde förvaras någonstans där det kan användas för ballistiska tester.

ARTIKELN HANDLAR OM

London

Belfast

Nordirland