Så skadas ditt husdjur av cigarettröken

avAndreas Randhir Granfors

Katter påverkas mest

Foto: Kai Rehn

Nu kan ditt nyårslöfte om att sluta röka vara än mer viktigt att hålla. Det har nämligen visat sig att även våra husdjur tar skada av cigarettrök. Katter är de husdjur som drabbas värst, enligt en studie.

Studien är pågående och utförs vid University of Glasgow i Skottland. Studien har hittills visat en direkt koppling mellan djur som vistas i rökiga miljöer och hälsobesvär hos djuren så som cancer, cellskador och viktökning.

Katter drabbas värst

Clare Knottenbelt, professor i medicin och onkologi för mindre djur vid universitetet, har studerat effekterna rökning har på hundar och katter. Katter påverkas i störst utsträckning, även om katten vistas ute.

– Hundar får i sig en betydande mängd rök när de bor i ett hushåll där rökning förekommer. Vår nuvarande studie visar att katter påverkas ännu mer. Det kan ha att göra med att katter tvättar sig själva så ofta, vilket påverkar mängden rök de får in i kroppen när de slickar sig.

Hundar går upp i vikt

Beträffande hundar så påverkas de också av cigarettrökning. När forskare undersökte testiklarna på han-hundar efter kastrering så fann de cellskador på de hundar som vistats i rökiga miljöer i högre utsträckning än på de hundar som levt i rökfri miljö.

– Vi känner alla till riskerna med rökning och det är väldigt viktigt att vi gör all för att få folk att sluta röka. Husdjursägare tänker sällan på att även deras små djur drabbas av passiv rökning, säger Knottenbelt.