Brott

Regeringen: Så ska stöldligorna stoppas

Av: 

TT

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill införa gränsnära kontroller. Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill införa gränsnära kontroller. Arkivbild.

NYHETER

Skärpta straff för inbrott och fler kontroller av misstänkta fordon på väg ut ur landet. Så vill regeringen stoppa de utländska stöldligorna.

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar i dag ett åtgärdspaket för att komma åt de internationella stöldligor som härjar i Sverige.

I paketet ingår en ny brottsrubricering, inbrottsstöld. Det innebär strängare straff för de som bryter sig in i bostäder för att stjäla.

Minimistraffet är tänkt att vara ett års fängelse. Som Morgan Johansson tidigare aviserat tillsätts nu en utredning för att ta fram ett sådant lagförslag, men även för att utreda skärpta lagar mot systematiska stölder. Även häleribrottet och frågan om tillträdesförbud till butiker ska ses över.

Ökad gränskontroll

Regeringen vill också att fler dömda avtjänar sina straff i hemländerna. Kriminalvården får nu i uppdrag att effektivisera det arbetet. En annan åtgärd är ökad kontroll i gränsnära områden för att bland annat kunna ingripa när ligorna är på väg att föra ut stöldgods ur landet.

Kontrollerna ska utföras inom en avgränsad zon kring gränsen. Åtgärden underlättar all form av brottsbekämpning såsom smuggling av vapen, narkotika och flyktingar. Exakt hur de gränsnära kontrollerna ska utföras får berörda myndigheter i uppdrag att snabbutreda. Regeringen vill också möjliggöra automatisk kamerabevakning med nummerplåtsavläsning och fordonsavkänning vid gränsövergångarna.

Utökat polissamarbetet

Justitieministern har tidigare uppgett att mellan 40 och 50 procent av alla inbrott i Sverige begås av utländska stöldligor. De flesta har sina baser i östra Europa, som Litauen, Rumänien och Polen. Mellan 50 och 60 identifierade kriminella som ingår i organiserade stöldligor kommer varje vecka in i Sverige, enligt polisens underrättelsetjänst.

Regeringen vill också utöka det internationella polissamarbetet för att komma åt de internationella stöldligorna.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Regeringen

Morgan Johansson

Inbrott