Handgranat i österrikiskt diskotek

NYHETER

Minst 27 ungdomar skadade

1 av 3 | Foto: Reuters
Robert Akalovic var en av de som skadades på diskoteket.

Kaos uppstod när en handgranat på lördagsmorgonen slängdes in i ett fullt diskotek i östrrikiska Linz.

27 personer skadades – två av dem allvarligt.

Polisen vet ännu inte varför invandrardiskoteket attackerades.

Strax efter klockan tre i natt kastade någon in en handgranat diskoteket X-Large i Österrikes näst största stad Linz. Enligt polisen hittades rester av handgranaten bredvid diskjockey-båset och en grupp sprängämnesexperter togs till platsen för att undersöka resterna av handgranaten.

- Det blev ett kraftigt ljus vid DJ-området sedan kom en fruktansvärd explosion, säger polistalesmannen Michael Tischlinger till AP.

Explosionen var så kraftig att lampor ramlade till marken och glas krossades. Polisen vet inte varför diskoteket – som populärt bland serbiska och kroatiska invandrarungdomar – attackerades. Man utesluter inte att det rör sig om ett attentat, en hämndaktion av något av de kriminella gäng som härjar i området.

Attacken skapade kaos på diskoteket. Överallt fanns krossat glas och blod och 27 ungdomar – de flesta mellan 15 och 19 år gamla – skadades. Två av dem skadades allvarligt av metall- och glassplitter som punkterade inre organ och förstörde ben.

Ett 40-tal ungdomar fanns inne på diskoteket när explosionen inträffade i den tidigare industrilokalen. Polisen kallades till diskoteket för bara några månader sedan – då uppgavs besökare ha angripit varandra med svärd.

Utredarna försöker nu ta reda på om handgranaten var hemmagjord eller om den köpts på den illegala vapenmarknaden.

Mattias Lundell