Flygledaren kan få fem års fängelse

NYHETER

- åtalas för vållande till annans död i 71 fall

Den danska flygledaren lämnades ensam i kontrollcentralen strax före flygkatastrofen över Boden-sjön.

Nu misstänks han för vållande till annans död i 71 fall. Och riskerar fem års fängelse.

Den 35-årige trebarnspappan bröt samman efter olyckan. Under olycksnatten den 1 juli i år lämnade hans kollega – mot föreskrifterna – sin plats i Skyguides kontrollcentral i Zürich för en kafferast.

Ödesdigra sekunder

Den ensamma flygledaren verkar ha begått fel under de sista ödesdigra sekunderna före kraschen mellan ett transportplan och ett ryskt passagerarplan som krävde 71 människors liv. Nu misstänks han för vållande till annans död.

- Det gör vi mot bakgrund av vad 35-åringen själv har sagt till de schweiziska utredarna i veckan, säger tyske åklagaren Christine Hügel, till danska BT.

Hemma i Danmark

Flygledaren var förra veckan hemma i Danmark med sin familj, men i veckan mötte han tillsammans med sin advokat representanter för haveriundersökningen. Han ska även ha förhörts flera gånger av den åklagarmyndighet i Zürich som håller i borttsfall knutna till flyget.

- Jag har mottagit materialet efter förhören i Schweiz. Vad flygledaren sagt om sin roll under olycksnatten kan jag inte uttala mig offentligt om, säger åklagaren till BT.

Det är heller inte klart om en eventuell rättegång skulle hållas i Tyskland eller i Schweiz.

Mattias Lundell