Glöm platinakortet nu ska det vara svart

NYHETER

De rikas nya leksak öppnar många dörrar

Foto: Ulf Höjer
Gräddans kort Ingrid Bäckström jobbar med att serva American Express platinakunder. Ett omväxlande jobb, säger hon. Nu har ett ännu mer exklusivt kort börjat användas av de väldigt rika: Det svarta. (Bilden på det svarta American Expresskortet är ett montage.)

Det går inflation i plastkorten. Numera räcker det inte med guld och platina för att glänsa i baren.

De snuskigt rika kör med svart.

Kreditkortjätten American Express är branschledande när det gäller lyxkort. Företagets svarta Centurion-kort har dragit igång en ny trend bland de verkligt rika. Ett par engelska banker har redan följt efter och erbjuder sina kunder egna svarta kort.

– Det är en exklusiv tjänst, enbart till särskilt inbjudna. I princip innebär det att man har tillgång till en sekreterare 24 timmar om dygnet, säger Peter Clason, vd på American Express Kort i Sverige.

Men inte nog med det. Med svart kort står dörrarna öppna till de finaste brittiska klubbarna. Gamla mamma får automatiskt hundra röda rosor på födelsedagen. Vill man byta ut rosorna mot tusen vita fjärilar eller en hel garderob från Gucci så går det också bra.

Än så länge är det få svenskar som har lyckats erövra svart bälte i plastkortens värld. Svart är dyrt – svindyrt – och finns bara i England, USA, Tyskland och Hong Kong.

Billiga guldkort

När till och med ett vanligt ”billigt” betalkort som konkurrerande Eurocard går i guld gäller det för rikingarna att markera avstånd.

– Man kan tänka sig att oljeshejker och andra miljardärer till slut blev irriterade på att behöva jämföra sig med fattiga svenska författare, säger journalisten och bokmiljonären Jan Guillou.

Han stoltserar själv med ett platinakort. Som även det ger särskilda förmåner 24 timmar om dygnet.

Förtur till innekrogen Spy Bar i Stockholm till exempel. Eller ständigt bokat bord på Operakällaren och andra lyxkrogar.

Många förmåner

– Det vanligaste vi hjälper till med är att boka restauranger, ordna plats på olika evenemang eller fixa in folk på inneställen i New York och London. Men ibland blir det ju lite mer udda saker, säger säger Ingrid Bäckström, chef för företagets vip-service i Sverige.

– Nyligen hade vi en kund som ville ha tag på en viss sorts kudde som han hade sovit på i Prag och som var så skön. Och en gång har jag fått beställa en ridsadel från Hermés i Paris.

Statuskortens ranglista

Jan Guillou

Foto: Rikard Laving

Sören Gyll

Foto: Peter Knopp

Amelia Adamo

Foto: Jessica Gow

Fredrik Nyberg

Vicky von der Lanken

Foto: Mattias Carlsson

Agneta Sjödin

Foto: Stefan Mattsson

Ernst Billgren

Foto: Mikael Gustavsen

Magdalena Forsberg

Foto: Ulf Höjer

Katarina Sternudd