Äntligen är Eva friskare

Men pengarna till hennes vård har tagit slut

LUND

Den lilla hjärtsjuka ukrainska flickan Eva Kononova är på bättringsvägen.

Men komplikationer med hennes njurar har gjort kostnaden för hennes vård dyrare än beräknat.

Just nu fattas det omkring en halv miljon kronor.

VILL ÅKA HEM Hjärtoperationen har gjort Eva glad och pigg. Nu väntar hon bara på att få åka hem till Ukraina. Till vänster missionschefen Bo Wallenberg.
VILL ÅKA HEM Hjärtoperationen har gjort Eva glad och pigg. Nu väntar hon bara på att få åka hem till Ukraina. Till vänster missionschefen Bo Wallenberg.

Skillnaden mot när vi träffade Eva Kononova förra gången är slående när hon kommer mot oss i sjukhuskorridoren.

Hon skrattar glatt och är betydligt piggare än före operationen.

Hjärtoperationen blev en total framgång, trots att läkarna tvingades operera en andra gång när vävnaden runt hjärtat började blöda.

- Det är ett bra operationsresultat. Hennes njurar är på väg att återhämta sig och enda orosmolnet just nu är att hennes blodvärde periodvis sjunker, säger överläkare Katarina Hanséus.

Det sjunkande blodvärdet kan bero på katetrarna hon har för dialysbehandlingen. Läkarna hoppas därför att blodvärdet stabiliseras så snart den behandlingen kan avbrytas.

Eva Kononova håller själv tummarna för att hon blir utskriven om en vecka. En månads vistelse på sjukhuset har haft en dämpande effekt på hennes humör.

- Alla här är så snälla, men jag vill komma ut och jag längtar hem till Ukraina.

Äter som vanligt

Sedan en vecka har hon kunnat äta vanlig mat igen. Och hon har redan bett sin farmor Evgenija att laga ukrainska specialitéer - hennes favoritmat.

Det största problemet just nu är ekonomin. Före operationen beräknades kostnaden till mellan 0,5-1,2 miljoner kronor.

Komplikationerna har fått kostnaderna att skena. Den miljon kronor som tidigare fanns på kontot är borta. I stället saknas drygt en halv miljon.

För varje dag Eva måste vara kvar på sjukhuset ökar kostnaden med cirka

70 000 kronor.

- Jag har skrivit på ett avtal om att Skandinaviska barnmissionen ska stå för full kostnadstäckning. Jag hade inget annat val. Det gällde Evas liv eller att avbryta hennes vård, säger missionschefen Bo Wallenberg.

För att klara de ökade kostnaderna har Skandinaviska barnmissionen inlett en ny insamling.

Hjälp oss att hjälpa Eva

Per-Ola Ohlsson

Publisert: