Freddie är kusligt lik på skärmen

NYHETER

Sportbladet testar de hetaste fotbollsspelen 2003

1 av 3 | Foto: FIFA 2003

Du säger: Snöra på dojjorna så sticker vi ut och lirar!

Jag säger: För jobbigt! Jag sätter mig i soffan!

För numera är fotboll nästan lika bra på tv-spel som på gräs.

Sportbladet ställde de tre stora fotbollsspelen mot varandra, Fifa 2003, This is Football 2003 och Pro Evolution Soccer 2.

Och man kan konstatera att störst är bäst och vackrast"

FIFA 2003

Fotbollskänsla

Så nära som här har aldrig ett tv-spel varit känslan av grönt gräs, total bollkontroll och taktisk fulländning. EA har gjort spelet svårare - vilket gjort det bättre

Grafik

Inte lika snyggt som 2002. Lite ”grådassigt” emellanåt, men samtidigt har man lyckats få spelarna att röra sig snyggare och mer verklighetstroget än något annat spel.

Spelarna

Alla var där, typ. Här finns det flest stjärnor med ”rätt” utseende. Freddie Ljungberg är kusligt porträttlik – med rött hår och allt?

Alternativ

Här finns allt du behöver, men det krävs att du gör bra ifrån dig för att nå långt i Europacuperna. Fifa har alla klubblag man kan tänka sig och oftast med rätt uppställningar i de stora ligorna.

Komma igång

I år ändrade EA på kontrollerna vilket ställde till problem för dem som är vana spelare, men i övrigt är det bara att göra avspark och köra.

Komma igång

Totalt: 19 plus

Pris: 549 kr

Tillverkare: EA Sports

THIS IS FOOTBALL

Fotbollskänsla

Det är rätt mycket tv-spel över det här? När Giggs tar ner bollen i steget i Fifa, springer han bara efter den i This is Football. Och det har vi ju sett allt för ofta förr.

Grafik:

Samma visa igen? Ser ut som tidigare versioner och bjuder på väldigt få överraskningar. (Så finns redan förra versionen kan man nog spara 500 spänn i år?)

Spelarna

Också här finns de flesta och har rätt utseende. Freddie Ljungberg har lika knivskarpa kindben som i Londons klädbutiker – och den rakade VM-skallen!

Alternativ

I stort sett samma utbud som i Fifa. Turneringar, liga och karriär. Lite färre alternativ dock när det gäller inställningarna för spelplatser. Men du? stäng av den extremt jobbige kommentatorn.

Komma igång

Sätt i skivan, slå på spelet, kör. Enkelt, bra och

pålitligt.

Totalt: 16 plus

Pris: 549 kronor.

Tillverkare: Sony.

PRO EVOLUSION SOCCER 2

Fotbollskänsla

Har svårt att tända trots att det är rätt bra känsla, inte minst i stjärnornas egna specialfinter och frisparkar.

Grafik

Lite grått, precis som Fifa. Dessutom försvårar den konstiga kameraföringen, känns lite som bortalandskamp på femman, om ni hänger med...? Men snygga spelarrörelser.

Spelarna

Har många av de stora spelarna med, men porträttlikheten är inte i närheten av de andra två. Freddie har visserligen en röd rand i håret, men det hade ju polisen utanför Highbury också?

Alternativ

Har precis som de andra allt man behöver, dessutom rätt enkla och bra menyer. Inga konstigheter alls.

Komma igång

Hur lätt som helst att greppa. Dessutom väldigt lätt att hitta rätt på handkontrollen.

Totalt: 16 plus

Pris: 549 kronor.

Tillverkare: Konami.

Stjärnans val:

Henrik Lundqvist, 20, fenomenal målvakt i serieledande Frölunda.

Jonas Bladh