Minus 37 grader i Moskva fortsatt snökaos i England

NYHETER

MOSKVA/LONDON/TOULOUSE

Snö och kyla fortsatte att hålla stora delar av Europa i ett järngrepp även på onsdagen. Sex människor frös ihjäl i Moskva under natten. Tiotusentals ryssar satt och huttrade i ouppvärmda lägenheter samtidigt som temperaturen på många håll låg runt 40 grader minus.

Från England rapporterades om fortsatt snökaos.

I centrala Moskva kröp kvicksilvret ner till minus 32 grader på onsdagen och i förorterna till minus 37. I Murmansk var det 48 grader kallt. Samtidigt har enligt nyhetsbyrån Interfax fjärrvärmebrott i 13 regioner lett till att 23 000 hyresgäster och 42 förvaltningskomplex blivit utan uppvärmning denna vecka. Bara över den ortodoxa julhelgen måndag-tisdag dog tio människor av kölden och 66 fick föras till sjukhus med förfrysningsskador.

I ryska Karelen är runt 6 500 människor utan värme sedan uppvärmningssystemen på flera orter slogs ut i samband med nyåret, då det var 45 grader kallt, rapporterade RIA Novosti.

I andra änden av det väldiga riket uppgavs sex människor ha dukat under för en tre dagar lång snöstorm på ön Sachalin.

36 grader i Polen

Även i Litauen rapporterades människor ha frusit ihjäl natten till onsdagen, då den lägsta temperaturen i landet på 16 år uppmättes: minus 32,6 grader. Tre hittades döda på morgonen och flera andra måste få ben eller fingrar amputerade till följd av förfrysningsskador.

I Polen, där hittills i vinter närmare 200 människor har frusit ihjäl, var det 36 grader kallt natten till onsdagen. I nordöstra Polen hölls skolorna stängda.

I Tjeckien kröp kvicksilvret ner till minus 18 grader nära gränsen till Slovakien, där tre asylsökare från Indien dukade under för kölden i måndags. I Österrike var flera motorvägar runt huvudstaden Wien avstängda för snöröjning.

Brittiskt kaos

I sydligaste Europa verkade dock kylan ge med sig. Det fortsatte att snöa i delar av Sydfrankrike, men flygtrafiken fungerade åter efter helgens kaos då tusentals resenärer blev strandsatta på Paris storflygplatser. På onsdagen var det blidväder i större delen av landet, men varningen för busväder i söder kvarstod.

I Storbritannien fortsatte trafikkaoset. De snöade i öster på morgonen och ovädret rörde sig sedan västerut. I Aviemore i Skottland var det 16 grader kallt under natten och både järnvägs- och landsvägstrafiken fick problem igen.

I tisdags fick tusentals tågresenärer över hela landet beväpna sig med ännu mer tålamod än vanligt när köld och signalfel tillsammans vållade långvariga trafikstopp.

Fastfrusna växlar och ett omfattande signalfel stoppade i flera timmar alla tåg till och från Paddington- stationen i London.

TT-AFP