Nytt ras på USA-börsen

avJoakim Magné, TT

Kaoset fortsätter på USA-börsen.

Efter en jojo-liknande handel under veckan rasar Dow Jones på nytt.

– Dammet har inte lagt sig ännu, och jag tror att både köpare och säljare försöker förstå vad den här marknaden verkligen vill göra, säger Jonathan Corpina på mäklarfirman Meridian Equity Partners.

USA-börserna fortsatte att hacka och halta betänkligt på torsdagen och alla tre stora index föll rejält. Och osäkerheten är ändå inte över ännu, enligt analytiker.

Dow Jones industriindex rasade under torsdagen med 4,2 procent, S&P 500 gick ned 3,8 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex föll 3,9 procent.

666 punkter

Kaoset började redan i fredags förra veckan, då investerare oroade sig för tidiga inflationstecken.

Börsen föll då med 666 punkter, vilket många experter tog som ett apokalyptiskt tecken. Och det märktes tydligt när helgens ledigheter avklarats och börsens klocka ringde in den nya börsveckan.

I måndags var Dow Jones industriindex drygt 6 procent ner en kort stund, för att sedan stänga −4,6 procent.

Volatil marknad

Veckan har därefter följts av en så kallad volatil marknad, vilket för en lekman närmast kan beskrivas som en berg-och-dal-bane-liknande handel. Börsen har alltså växlat mellan kraftiga upp- och nedgångar hela veckan.

Analytiker har länge varnat för en mättad amerikansk marknad, som de menar rusat över sitt eget värde under det senaste året.

Foto: AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Dow Jones