Nu är vi störst så in i Norden

NYHETER

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin: Tack för ert förtroende, kära läsare

1 av 2 | Foto: LÄSARNAS BETYG PÅ AFTONBLADET: +++++ Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin kan se tillbaka på ett fantastiskt 2002. Tidningen har i dag den högsta upplagan på 25 år. Upplageökningen är den största sedan 1969. Samtidigt gör företaget den största vinsten - någonsin.

I dag redovisar samtliga svenska dagstidningar sina upplagor för 2002. Det är Tidningsstatistik AB som kontrollerar att alla siffror stämmer.

Det är också läsarnas betyg på hur tidningarna skött sig under året.

För Aftonbladets del blir det toppbetyg. Fem plus.

Högsta upplagan på 25 år.

Och största ökningen sedan 1969.

Kära läsare, det är med stolthet jag bugar och tackar för ert förtroende.

För drygt sex år sedan blev Aftonbladet Sveriges och Skandinaviens största dagstidning. 2002 tog vi ett steg till och är nu också Nordens största tidning, efter att ha passerat finska Helsingin Sanomat med drygt 4 000 exemplar per dag.

Men tittar vi oss runt i världen är Aftonbladet fortfarande en lilleputt-tidning. Den listan toppas av japanska Yomiuri Shimbun med 14 407 000 sålda tidningar per dag. Så vi har en bit kvar.

2002 var ett tufft år för Sveriges dagstidningar. Många har tvingats dra ner på sina resurser som ett resultat av den vikande annonsmarknaden. Flera av Aftonbladets konkurrenter har tvingats minska sin personalstyrka och minustecknen har varit betydligt vanligare än plustecknen i årsredovisningarna.

För oss på Aftonbladet har det däremot varit ett fantastiskt år. Som en följd av den stora upplageökningen kan Aftonbladet redovisa den största vinsten i tidningens 172-åriga historia.

Många kanske tycker att det är självskryt och ointressant att berätta om en tidnings framgångar. Men storleken och ekonomin har faktiskt betydelse för journalistiken. Inte så att en tidnings kvalitet enbart avgörs av pengar. Men en tidning med god ekonomi har större förutsättningar att göra bra och ibland kostnadskrävande journalistik till gagn för läsarna.

Utan god ekonomi hade Aftonbladet till exempel aldrig haft råd att starta sportmagasinet "S" som nu kommit ut med sex nummer och fått ett mycket positivt mottagande av köparna.

Vi hade också haft svårt att tillhandahålla Sveriges i särklass största tidningssajt, aftonbladet.se, med över 4 miljoner unika besökare varje månad.

Vi hade inte heller haft råd att i "Återbäringen" dela ut en miljon kronor till våra läsare. Ett succéinitiativ som fick över en halv miljon människor att skriva till oss och ansöka om återbäring.

Nu står vi sorgligt nog inför ett troligt krig mot Irak. Naturligtvis kommer Aftonbladet att göra allt för att läsarna ska få den bästa rapporteringen. Kosta vad det kosta vill. Det innebär bland annat att våra report-rar kommer att rapportera från alla sidor av konflikten.

Våra läsares förtroende för Aftonbladet som nyhetstidning är mycket stort och förväntningarna är därför högt ställda. Därför får jag ibland kritiska mejl från läsare som tycker att vi sysslar för mycket med kändisar och tv-såpor. Man tycker inte det hör hemma på löpsedeln i Nordens största tidning. "Något viktigare har väl hänt i världen", skriver man. Och visst är det så.

Men ibland tycker jag det är befogat.

Just nu pågår uttagningarna till schlager-SM. Ungefär tre miljoner svenskar tittar varje lördag. Självklart skapar det en nyfikenhet och förväntan att få läsa mer om låtarna och de nya artisterna som kommer fram. Och den servicen ska absolut en bra kvällstidning tillhandahålla. Även om det händer viktiga saker i världen.

Stort och smått.

Viktigt och mindre viktigt.

Allt försöker vi skildra med engagemang, kunskap och respekt. Och ibland med glimten i ögat.

Nu är vi i början av ett nytt spännande tidningsår. Och era krav och förväntningar på mig och mina medarbetare är stora. Det känns bra. För det är ni som varje natt får oss att ta i lite extra här på redaktionen för att skapa den tidning som ni i ur och skur är beredda att stanna till vid kiosken eller snabbköpet för att inhandla.

Tack för er entusiasm och er kritik under det gångna året. Jag och min personal lovar att göra allt för att ni även i fortsättningen ska uppskatta den tidning vi gör.

Här är Sveriges tio största landsortstidningar (upplaga vardagar)

Anders Gerdin (chefredaktör och ansvarig utgivare)