Kartell höll priserna uppe på tv-spel

NYHETER

Super Mario ger Nintendo miljardböter

BRYSSEL

EU-kommissionen har ålagt japanska Nintendo och bland andra dess svenska distributör att betala 1,5 miljarder kronor i böter.

Företagen höll priser på tv-spel uppe genom en olaglig kartell.

Foto: ULF NYLÉN
Nintendos spelhjälte Mario.

"Varje år spenderar europeiska familjer stora summor på tv-spel. De har rätt att få köpa spelen till lägsta möjliga pris", sade EU:s konkurrenskommissionär Mario Monti i ett skrivet uttalande på onsdagen.

Under åren 1991-1998 samarbetade japanska Nintendo med sju av sina europeiska distributörer för att hindra att billiga tv-spel och nödvändiga tillbehör såldes vidare från Storbritannien till andra EU-länder där Nintendo-produkter var betydligt dyrare. En sådan så kallad parallellimport skulle ha ökat konkurrensen och pressat Nintendos priser i flera EU-länder.

Straffades

Den japanska tillverkaren försökte tillsammans med de sju distributörerna hindra en sådan handel inom EU. De företag som inte löd kartellen straffades med en lägre tilldelning av Nintendo-produkter.

På så sätt kunde tillverkaren tjäna stora pengar på den högre prisnivån i vissa EU-länder. Under till exempel 1996 så var priserna jämfört med Storbritannien omkring 39 procent högre i Sverige, 54 procent högre i Italien och hela 67 procent högre i Spanien.

Höga böter

Bara under ett år sålde Nintendo fem miljoner spelkonsoler och tolv miljoner spel i Europa.

Nästan hela bötessumman på 1,5 miljarder drabbar Nintendo. Det är de fjärde största beloppet som drabbat ett enskilt företag sedan EU-kommissionen började jaga karteller.

Nintendos officiella distributör i Sverige, Bergsala AB, åläggs att betala elva miljoner kronor.

Peter Wallberg/TT