Gauffin smet ut från Indien

NYHETER

Toppdiplomaten trotsade reseförbudet med sin fru

1 av 2 | Foto: GERHARD JÖRÉN
PÅ RYMMEN Förre toppdiplomaten Rolf Gauffin åkte tillsammans med sin fru fast för valutasmuggling i Indien. De släpptes fria mot borgen, men belades med reseförbud. Nu har paret försvunnit.

GÖTEBORG

Den pensionerade toppdiplomaten Rolf Gauffin har lämnat Indien, där han riskerar ett långt fängelsestraff för valutasmuggling.

Gauffin och hans hustru struntade i det reseförbud som indiska myndigheter utfärdade när paret släpptes mot borgen.

I slutet av april kunde Rolf Gauffin och hans hustru Jeanne lämna Asiens största fängelse, Tiharfängelset i Delhi. Med hjälp av släktingar hade paret fått ihop till borgensumman på motsvarande 500 000 kronor.

Riskerar fängelse

När paret Gauffin släpptes beslagtogs deras pass och de belades med reseförbud av de indiska myndigheterna. De blev också ålagda att skaffa en adress i Indien.

Rättegången, som med all sannolikhet blir långdragen, är tänkt att inledas i höst. Fälls Rolf Gauffin riskerar han flera års fängelse för valutasmuggling.

I början av maj begärde paret Gauffin ett nytt pass vid den svenska ambassaden i Delhi. Ansökningen beviljades. Enligt passlagen är det omöjligt att neka en svensk medborgare ett nytt pass.

Nu har Rolf Gauffin och hans hustru lämnat Indien, erfar Aftonbladet. De befinner sig utomlands på hemlig ort.

- Vi diskuterade faktiskt Gauffin med vår ambassad i Delhi så sent som i dag (i går), säger Jan Janonius vid UD:s pressjour.

- Ambassaden har inte hört av Rolf Gauffin sedan han ansökte om ett nytt pass. Han har inte uppgett någon adress eller något telefonnummer. Det är mycket möjligt att han lämnat Indien, men vi känner inte till det.

Greps efter tips

Rolf Gauffin greps den 7 december förra året på Indira Gandhi-flygplatsen i Delhi efter att indiska finanspolisen fått ett tips.

Paret skulle flyga till Singapore och reste med svenskt diplomatpass. I bagaget fann polisen sedlar till ett värde av 11 miljoner svenska kronor.

Tullpolisen hävdar att kuriruppdraget inte var Gauffins första.

Rolf Gauffin erkände i det första förhöret. Sen tog han tillbaka erkännandet.

När Aftonbladet i december träffade Rolf Gauffin i det överbefolkade Tiharfängelset uttalade han sig i luddiga ordalag om brottsmisstankarna.

- De frågorna sorterar under min advokat och det är hennes svar i rätten som ska gälla. Men det är larv att förknippa mig med organiserad brottslighet. Det jag gjort var minst sagt ogenomtänkt. Till och med dumt.

Jens Kärrman