Det här förändrar ingenting

NYHETER

USA:s krig mot al-Qaida kommer att fortsätta

Den nattliga bombningen av en bröllopsfest i bergsprovinsen Oruzgan kommer trots höga dödstal, trots ursäkter och beklaganden inte att ändra USAs agenda i Afghanistan:

Kriget mot al-Qaida fortsätter.

Sannolikt var det inte en slump att det förfärliga misstaget kom att ske just i Oruzgan. Det är sannolikt i en bergsby där som talibanernas ledare mulla Omar gömmer sig. På oländiga vägar ligger Kandahar bara tio-tolv mil bort.

Amerikanska spaningsplan har ända sedan november varit speciellt aktiva i den provinsen i sina försök att spåra samtal på satellittelefon som kan röja talibaners och al-Qaidas eventuella planer.

Misstag händer i krig

Tragedin i Oruzgan kommer av amerikanerna att ursäktas som ett beklagligt men begripligt misstag. Misstag händer i krig. Civila dödsoffer kommer även i ett krig där ansträngningarna är stora om att undvika dem.

Förklaringen att bröllopsfirandet på traditionellt afghanskt sätt innefattande att kulsprutepistoler avlossades mot skyn kan ha tolkats som luftvärnsbeskjutning är inte helt orimlig.

Skruva till tragedin

Naturligtvis kommer amerikanerna samtidigt bland antiamerikaner i västvärlden och i muslimska länder att misstänkliggöras och försök göras att skruva tragedin till en parallell till Vietnamkrigets Song My.

Men detta kommer varken på kort eller något längre sikt att ändra amerikanernas krigföring: de är beslutna att kriga till dess de med någorlunda visshet kan säga, att al-Qaida i Afghanistan utrotats och de kommer att fortsätta att jaga Usama bin Ladin.

Staffan Heimerson