Polisen varnar för tjuvarnas bebisknep

1 av 2 | Foto: Polisen Uppsala läns Facebook

avMiriam Bratt

NYHETER

De ringer på hos äldre människor och ber om att få komma in och fylla på en vattenflaska åt sin bebis. Så beskriver polisen serien med brott som pågår i delar av Sverige.

– Var uppmärksam på vem du släpper in, skriver Uppsalapolisen på Facebook.

Polisen varnar för tjuvarnas nya knep för att ta sig in i äldre personers hem – de använder en påstått törstig bebis som svepskäl.

”En serie av åldringsbrott är pågående i delar av Region Mitt. Ett vanligt tillvägagångssätt är att en till två kvinnor ringer på hos åldringar och vill fylla på en flaska med vatten till sin bebis. Sedan tar sig fler personer in i bostaden och stjäl företrädesvis smycken och kontanter”, skriver Uppsalapolisen på Facebook.

Polisen tror att det rör sig om samma personer som har begått en serie av brott och de uppger att personerna färdas i ett silvergrått fordon som har en utländsk registreringsskylt. Förutom kvinnorna har man sett två män.

”Var uppmärksam på vem du släpper in”, uppmanar Uppsalapolisen på Facebook.

70-årig kvinna bestulen

Polisen i Stenungsund har tidigare i veckan gått ut och varnat för brott mot äldre.

Under onsdagen berättade stationsbefäl Håkan Johansson om en ung kvinna som knackat på hos en kvinna i 70-årsåldern. När den äldre öppnat ska hon ha fått höra att den unga kvinnan samlade in pengar till en förening, men när gästen gått märkte den äldre kvinnan att hennes guldklocka var borta.

– Hon är bedrövad, hon sa själv att hon inte förstod hur hon kunde varit så lättlurad, och att hon brukar vara försiktig, sa Håkan Johansson till Aftonbladet.

Så arbetar polisen med sociala medier 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott