Vakt knivhuggen i centrala Jerusalem

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

En säkerhetsvakt har knivhuggits vid en busstation i Jerusalem.

Den israeliska polisen beskriver händelsen som en terroristattack, skriver tidningen Haaretz.

Vakten är mycket svårt skadad.

Foto: AP
Polisen griper en misstänkt gärningsman efter attacken i Jerusalem

Oroligheterna i Israel fortsätter efter att USA:s president Donald Trump i veckan erkänt Jerusalem som landets huvudstad.

En säkerhetsvakt knivhöggs vid entrén till en busstation i centrala Jerusalem på söndagen. Enligt vårdpersonal på plats är skadorna allvarliga, skriver Haaretz. Mannen som är i 25-årsåldern är skadad i överkroppen och huvudet. Han får vård på sjukhus och hans tillstånd uppges vara livshotande.

Attacken skedde omkring 14.15, lokal tid.

Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och klassar händelsen som en terroristattack. Den gripne är en 24-årig palestinsk man hemmahörande på Västbanken.

Förövaren ska ha sprungit i väg efter angreppet, men stoppats av en civilperson, enligt uppgift en taxichaufför, innan polisen tog över gripandet, rapporterar Jerusalem Post.

Protester sedan i torsdags

Stora folkmassor har demonstrerat på flera håll i Jerusalem, Gaza och på Västbanken sedan i torsdags.

Runt 4 500 palestinier deltog i fredagens protester på sex platser nära gränsen mellan Gazaremsan och Israel, uppger Haaretz. Två palestinier sköts ihjäl och 98 skadades i sammandrabbningar med polis och militär där och på Västbanken.

Enligt de palestinska hälsomyndigheterna har totalt över 1 100 personer skadats av exempelvis tårgas, gummikulor och skottlossning sedan i torsdags, skriver nyhetsbyrån AFP.

Förstörde tunnel

Kort efter Donald Trumps besked uppmanade terrorstämplade Hamas ledare Ismail Haniya till ”intifada”, ett arabiskt ord för uppror.

Raketer har skjutits från Gaza mot Israel, och den israeliska militären har svarat med att angripa vad man beskriver som ”terrorposteringar” med flyg och stridsvagnar.

Försvarsmakten IDF meddelade på söndagen att en Hamas-tunnel mellan Gaza och Israel förstörts. Tunnlarna har tidigare använts för attacker.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM