Polisens varning till unga killar efter kedjebrev

avClara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:

”December är årets rövmånad” står det i ett kedjebrev som florerar bland unga killar i Umeå där de uppmanas att tafsa på tjejer.
Nu har polisen fått nog av kedjebrevet och varnar ungdomar i ett inlägg på Facebook.
”Nej killar, december är inte någon rövmånad”, skriver André, gruppchef på polisens ungdomsgrupp.

Foto: Polisen / montage
André varnar unga killar

”Nej killar december är ingen rövmånad”. Så lyder polisens ungdomsgrupps skarpa varning till pojkar i Umeå.

Ett kedjebrev florerar bland skolungdomar i Umeå där det bland annat står att december är årets rövmånad där killarna ska ta sig friheten att tafsa på tjejers rumpor, utan att tjejerna får bli sura. ”Det är bara att köra loss”, står det i meddelandet.

Brottsligt att tafsa

Nu skriver polisen ett inlägg på Facebook med åtta punkter som förklarar för ungdomarna att det aldrig är okej att tafsa på andra mot deras vilja, oavsett vilken månad det är. De informerar även om att sexuella trakasserier är brottsligt och uppmanar killar att tänka på hur de behandlar tjejer.

Om du bott under en sten senaste månaden, och på något sätt missat #metoo, så är mitt råd att google #metoo och sedan fundera en gång till om hur du beter dig mot tjejer”, skriver polisen bland annat i inlägget.

Uppmanar att anmäla

Polisen uppmanar utsatta tjejer att anmäla till polisen om någon tafsar på dem.

”Anmäl till polisen, eller prata med någon vuxen som du har förtroende för. En lärare, kuratorn, kompisens mamma... det viktiga är att du inte skäms eller tror att det är ditt fel. Det är det inte!”, står det i inlägget.

Föräldrar uppmanas även att engagera sig mer i sina barns mobilanvändande för att få mer insyn i vad de skriver till andra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Umeå