Första barnet i USA som föds efter transplantation av livmoder

Svenska läkaren Liza Johannesson en i teamet

NYHETER

Första barnet som fötts i USA efter en livmodertransplantation föddes i november i Dallas.

Tidigare har födslar med transplanterade livmödrar endast lyckats i Sverige.

Svenska läkaren Liza Johannesson hjälpte teamet i Dallas till framgången:

– Sen i fredags har 250 kvinnor ringt och velat få eller ge sin livmoder, säger hon.

1 av 3 | Foto: Shannon Faulk/ Baylor University Medical Center at Dallas

Födseln ägde rum på Baylor University Medical Center i Dallas. Liza Johannesson, från början forskare på Sahlgrenska sjukhuset, var en av läkarna som möjliggjorde operationen.

Sen 2016 har hon varit med och startat upp det amerikanska centret, och intresset i USA har varit enormt. Inte minst sen förra veckan då de gick ut med nyheten om den lyckade födseln.

– Vi har fått jättebra reaktioner. Folk är väldigt intresserade och det är flera andra center i USA som håller på att starta upp livmodertransplantation.

Flera vill donera sin livmoder

Liza Johannesson berättar att det sen de startade upp centret har ringt flera kvinnor till sjukhuset som antingen vill få eller ge sin livmoder. I USA har man även haft döda donatorer.

– I Sverige var det alltid personer som kände mottagaren. Men här blev vi omedelbart kontaktade av flera donatorer som bara ville donera sin livmoder.

Liza Johannesson berättar att kvinnorna som vill skänka livmodern för det mesta uppger anledningen att de vill hjälpa andra att få den upplevelse de själva har haft.

Föddes utan livmoder

Många som får en ny livmoder har MRKH-syndromet vilket innebär att man är född utan livmoder.

– Jag tror att det är viktigt. När man får reda på att man inte kan få barn på naturlig väg så kan den insikten vara väldigt tuff.

I Sverige har åtta barn fötts med en transplanterad livmoder sen 2014. Läkarteamet på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har varit världsledande inom ämnet sedan forskningen började 1999.

Efter en eller två lyckade graviditeter opereras den nya livmodern ut.

Lolita fick en ny livmoder

Lolita Carlerup, 37, gjorde en transplantation 2013 och födde sin son Cash-Douglas 2015. Hon fick då sin syster Lindas livmoder. Lolita blev väldigt glad över att höra om den lyckade födseln i Dallas.

– Men gud vad kul, jätteroligt! Det är därför vi gör det här, för att alla transplantationer ska lyckas. Vi vill verkligen att alla ska få sin dröm uppfylld.

Lolita Carlerup har MRKH-syndromet. Hon berättar att hon hamnade i en djup sorg när hon fick reda på att hon inte kunde bli gravid.

”Livsavgörande”

– För mig var den här möjligheten livsavgörande. Jag hade en sådan sorg i det hela. För mig var det jätteviktigt att få känna sig kvinnlig och få en chans att få uppfylla min dröm. För mig har det alltid varit viktigt att få bära mitt eget barn, säger hon.

När hon fick sin son var det en enorm lycka.

– Helt obeskrivligt. Jag kan titta på honom än i dag och fascineras över att han är min.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dallas

USA