Uppgifter om attack mot syrisk flygbas – USA nekar

avChristoffer Nilsson, Hans Österman

En flygbas utanför Homs i Syrien har attackerats med missiler, enligt den statskontrollerade syriska nyhetsbyrån Sana.

Flera ska ha dött eller skadats.

USA nekar till att ligga bakom attacken, enligt nyhetsbyrån AP.

Uppgifterna om attacken mot flygbasen T4 utanför Homs är obekräftade och kommer en dag efter den misstänkta kemattacken i Douma.

Enligt den statskontrollerade syriska nyhetsbyrån Sana attackerades basen med missiler klockan 03.30 under måndagsmorgonen.

Flera personer uppges ha dött eller skadats. Sana uppgav också att syriskt luftvärn besvarade attacken och sköt ner åtta missiler, skriver den amerikanska nyhetsbyrån AP på Twitter. På måndagsmorgonen sa oppositionella Syriska människorättsobservatoriet till nyhetsbyrån AFP att 14 personer dödats i attacken.

Det var under måndagsmorgonen okänt vem som låg bakom luftangreppet.

Statskontrollerade Sana kallade det först för en ”misstänkt amerikansk attack” men man tog sedan bort den formuleringen, enligt BBC.

Efter den misstänkta kemattacken i Douma kallade president Donald Trump den syriske diktatorn Bashar al-Assad för ett djur och hotade Assad och hans allierade med: ”Det är ett högt pris att betala”.

USA och Frankrike utlovade sedan en gemensam och hård respons.

Men USA nekar till att ha haft något med lufträden att göra.

”Just nu utför försvarsdepartementet inte några flygbombningar i Syrien. Vi fortsätter att noga övervaka situationen och stödja de pågående diplomatiska ansträngningarna att ställa de ansvariga för kemvapenattacker, i Syrien och annorstädes, till svars”, skriver USA:s försvarsdepartement i ett uttalande.

En israelisk nyhetstjänst på Twitter uppger att den bombade flygbasen nyligen användes som avfyringsplats för en drönare som åkte in i israeliskt luftrum.

En talesperson för israelisk militär ville inte kommentera, skriver AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Homs

USA

Syrien