Krisen i Svenska Akademien

Jan Guillou: Om inte Frostenson avgår går Akademien under

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Det enda som kan rädda Svenska Akademien är att omtvistade ledamoten Katarina Frostenson avgår, enligt Aftonbladets krönikör Jan Guillou.

– Om hon inte gör det så går de under, jag kan inte se något annat, säger Jan Guillou i P1-morgon.

Ett möte kommer att hållas under dagen där Horace Engdahls falang väntas diskutera ständiga sekreteraren Sara Danius.

Krisen inom Svenska Akademien rullar vidare inför öppen ridå.

I dag väntas de åtta akademiledamöter som röstat emot att utesluta Katarina Frostenson ur Akademien att hålla ett möte, där de kommer diskutera förtroendet för ständiga sekreteraren Sara Danius.

Tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl skrev i går i Expressen att Danius är den ”sämsta ständige sekreteraren sedan 1786”. Utspelet kallades av avhoppade akademiledamoten Kjell Espmark för det ”falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv”.

”Kan aldrig bli vänner igen”

Ordkriget inom Akademien håller på att orsaka skador som inte går att reparera, enligt författaren och Aftonbladet-krönikören Jan Guillou.

– Det är förolämpningar från 1800-talet. De väljer ord som gör att man aldrig kan bli vänner igen, säger Jan Guillou i P1-Morgon.

Tre akademiledamöter, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, har lämnat. Sara Stridsberg har öppnat för att göra det.

Guillou menar att det enda som möjligtvis kan rädda Svenska Akademien är om Katarina Frostenson, som har nära kopplingar till den så kallade Kulturprofilen och misstänks ha läckt namn på Nobelpristagare, avgår.

– Om hon inte gör det så går de under, jag kan inte se något annat. Man måste sparka hela gänget och börja om från början och jag vet inte hur det skulle gå till rent tekniskt och praktiskt, säger Jan Guillou till P1-morgon.

Talar du om en upplösning av Akademien?

– Ja, det är ju vad de håller på med, säger Jan Guillou.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tror att konflikten blivit för djup för att Katarina Frostensons eventuella avgång skulle rädda upp situationen.

Hon låter hellre Svenska Akademien gå under än att avgå, skrev Åsa Linderborg redan i fredags.

– Jag fattar inte hur de ska lösa det här. Horace Engdahls attack på Sara Danius i går var helt omskakande att läsa, säger Åsa Linderborg i Aftonbladet Morgon.

Gamla vänskapsband ligger bakom attacken, enligt kulturchefen.

– Här handlar det om gamla vänskapskorruptioner. Horace Engdahl och Katarina Frostenson har känt varandra sedan 80-talet, kanske längre, säger Åsa Linderborg.

”Kulturmannen mot kulturkvinnan”

Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor och författare, menar att könsaspekten spelar in.

– Det är kulturmannen mot kulturkvinnan, säger Ebba Witt-Brattström om sin exmake Horace Engdahls attack på Sara Danius.

– Det verkar som att han inte överhuvudtaget tål Sara Danius, eller det faktum att det finns en kvinnlig sekreterare som ska bestämma över honom eller hans lag, säger Ebba Witt-Brattström i AB Morgon.

Nyheten om krisen i Svenska Akademin sprider sig världen över och har bland annat tagits upp i New York Times. Många befarar att Nobelpriset i litteratur kan komma att tappa i anseende.

Men det är inget som bekommer författaren och debattören Lena Andersson.

– Jag tycker inte det gör så mycket om Nobelpriset förlorar i status, jag tycker inte att det är sunt med det här ”vm i litteratur” varenda år.

Men Svenska Akademien vill du ha kvar?

– Ja jag tror att det är bra att det finns någonstans att ta vägen för udda figurer, det tror jag, säger Lena Andersson i P1-Morgon.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Frostenson gick med på att lämna Svenska Akademien

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Jan Guillou

Katarina Frostenson

Svenska Akademien