Trump nekar – nu stäms hans advokat

Foto: CBS/AP/TT
Stephanie Clifford, som hävdar att hon haft en affär med USA:s president Donald Trump, intervjuas i tv-programmet "60 Minutes".
NYHETER

Donald Trump nekar "klart och bestämt" till porrfilmsstjärnan Stephanie Clifford påståenden om att de båda har haft en affär.

Samtidigt riktas en stämningsansökan mot Trumps advokat – med anklagelser om att pengar han gett till Clifford bryter mot amerikansk vallag.

– Presidenten förnekar klart och bestämt dessa underliggande påståenden som framförs av Stormy Daniels, säger Vita husets talesperson Raj Shah på en presskonferens, dagen efter att Daniels – Stephanie Clifford, som hon egentligen heter – talade ut om den påstådda affären i tv-programmet "60 minutes" i CBS.

– Den enda person som är inkonsekvent är den som framför påståendena, säger Shah.

"För att säkra valet"

Samtidigt antar den juridiska tvisten nya dimensioner då Cliffords läger stämmer Trumps advokat Michael Cohen för förtal, vilket bland andra NBC News och Washington Post rapporterar om. Dessutom är de pengar som Clifford fick av Cohen en olaglig donation för en presidentkandidat, anser kvinnans advokater.

Enligt stämningsansökan försökte Donald Trump och Michael Cohen "aggressivt tysta Clifford i ett försök att undvika att hon skulle berätta sanningen, och därigenom säkerställa att han vann presidentvalet".

Cohen har bekräftat att han under året före presidentvalet gav Stephanie Clifford motsvarande en dryg miljon kronor, men han har inte förklarat varför.

Att betala för att hennes påståenden inte skulle nå den amerikanska allmänheten – och påverka opinionen – är att betrakta som en sorts olaglig kampanjdonation, hävdar Cliffords företrädare. Den skulle i så fall också överstiga gränsen för hur mycket man får donera till enskilda personer.

Dessutom stämmer de Michael Cohen för förtal, för att han ska ha framställt Clifford "som en lögnare, någon som inte är pålitlig och att hennes påståenden om sin relation till Trump är något som inte är sant'".

Säger sig ha hotats

I intervjun i "60 minutes" hävdade Clifford att hon hade sex med Trump en gång, 2006. Han var då gift med Melania Trump och de hade nyligen fått barn. Presidenten har också tidigare förnekat relationen, men rapporteringen kan ändå vara problematisk för honom eftersom den antyder att han varit otrogen.

Hon hävdar också att hon blev utsatt för hot efter att ha försökt sälja sin historia till en tidning år 2011.

– En man kom fram till mig och sa "Låt Trump vara. Glöm det du skulle berätta", säger Clifford, även känd under namnet Stormy Daniels, i en uppmärksammad intervju med tv-kanalen CBS program "60 Minutes".

Clifford hävdar att mannen som framförde hot mot henne på en parkeringsplats nämnde hennes lilla dotter som var med i bilen.

– Han tittade på henne och sade: "Det var en vacker flicka. Det vore tråkigt om något hände hennes mamma", säger Clifford.

Hon säger att hon efter flera års rädsla skrev under ett tystnadsavtal, som hon till en början följde. Hon får frågan om varför hon bestämt sig för att tala ut nu.

– Det är inte okej för mig att pekas ut som en lögnare, säger hon.

Bevis på cd-skiva?

Clifford och hennes advokat säger att Donald Trump själv inte har skrivit under tystnadsavtalet och att det därför inte är giltigt. De antyder dessutom att det finns inspelat material som bevisar relationen.

Innan "60 minutes"-sändningen twittrade Cliffords advokat Michael Avenatti en bild av en cd-skiva eller möjligen en dvd. Han skrev: "Om en bild är värd mer än tusen ord, hur många ord är detta värt?" Avenatti hävdar att det på skivan finns bevis för affären mellan Clifford och Trump. Utspelet beskrivs som en "varning" till Trump och hans advokat, enligt nyhetskanalen CNN.

Stephanie Clifford säger också att hon höll kontakten med Trump efter deras möte 2006, eftersom den dåvarande affärsmannen sagt att han skulle försöka få med henne i dokusåpan "The Apprentice" som han ledde då.