Politisk majoritet för danskt burkaförbud

Av: 

TT

Publicerad:
Danmark har en politisk majoritet för ett burkaförbud. Arkivbild från en demonstration mot ett liknande förbud i Österrike 2014.
Foto: Boris Roessler
Danmark har en politisk majoritet för ett burkaförbud. Arkivbild från en demonstration mot ett liknande förbud i Österrike 2014.

NYHETER

Danmark ser ut förbjuda ansiktstäckande klädsel i det offentliga rummet.

Efter långa förhandlingar ställer sig Socialdemokraterna med regeringen och Dansk folkeparti.

De danska socialdemokraterna har beslutat att de är för det så kallade burkaförbudet, rapporterar Danmarks Radio och nyhetsbyrån Ritzau.

Därmed finns det en majoritet för förslaget i Folketinget.

Inget ansiktstäckande

S-stödet har varit avgörande för förslaget – eftersom regeringen har varit oenig. Ett stort antal ledamöter från de liberala regeringspartierna har tagit ställning emot att staten ska reglera vad människor har på sig för kläder.

I praktiken innebär förbudet att man på danska gator inte tillåts bära något som täcker ansiktet. Där ingår religiösa klädnader som burka och niqab, men också masker, hattar eller till exempel konstgjorda skägg. Det blir upp till polisen att avgöra om ansiktet syns för lite och påföljden blir böter.

Undantag gäller för saker som "kan tjäna ett tydligt syfte", såsom högt uppdragna halsdukar i vinterkylan, skriver DR.

S vill ge socialt stöd

Socialdemokraterna har förhandlat fram ett antal ändringar i förslaget – bland annat att polisen ska ingripa om de misstänker att en kvinna behöver hjälp för att "komma ur förtryckande miljöer" och förmedla kontakt med sociala myndigheter.

– För oss är det avgörande att ett burkaförbud används till att få upp ögonen för den sociala kontroll och det kvinnoförtryck som burkan är en symbol för, säger Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Trine Bramsen till DR.

Justitieminister Søren Pape Poulsen, från regeringspartiet Konservative folkeparti, gläds åt överenskommelsen:

– I Danmark bemöter vi varandra med öppenhet, ansikte mot ansikte. Och förslaget om ett täckningsförbud ska öka respekten för vår gemenskap och bekämpa parallellsamhällen, säger han till Ritzau.

DF: Slöjförbud nästa

Dansk folkeparti lade ett allra första förslag om ett burkaförbud år 2009.

– Nu måste vi börja titta på om vi också kan få ett slöjförbud för våra barn och unga i skolväsendet och för offentligt anställda, säger Martin Henriksen, partiets talesperson i integrationsfrågor, till Ritzau.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN