De vill förbjuda energidryck – i alla kommunens skolor

Energidrycker kan snart vara ett minne blott för samtliga skolelever i Vetlanda kommun.

Detta sedan Höglandets räddningstjänstförbundlämnat in ett förslag till kommunen om att drycken ska förbjudas – på alla skolor.

– Det har gett negativa effekter både bland enskilda elever och i skolmiljön i sin helhet, säger Paula Claesson, på Höglandets räddningstjänstförbund till VLT.

Under söndagen rapporterade Aftonbladet att livsmedelsverket vill sätta en maxgräns för koffeinhalten i energidrycker. Förslaget kom efter en utredning kring barns koffeinintag.

Nu ligger ett liknande förslag på kommunstyrelsens bord i Vetlanda. Förslaget kommer från Höglandets räddningstjänstförbund som vill att kommunen förbjuder energidrycker på de lokala skolorna, något Vetlanda-Posten var först att rapportera om.

– Vi har fått höra av skolpersonal att bruket av energidrycker har ökat kraftigt i skolorna. Det har gett negativa effekter både bland enskilda elever och i skolmiljön i sin helhet, säger Paula Claesson, säkerhetssamordnare på Höglandets räddningstjänstförbund till VLT.

”Sprids lägre ner i åldrarna”

Förbundet pekar ut flera negativa effekter i sin skrivelse till kommunen. Några av dem är huvudvärk, ångest, yrsel, sömnproblem och hjärtklappningar. De lyfter även forskning som visar att hög konsumtion av energidryck kan leda till drog- och alkoholproblem.

– Drycken har aldrig varit så populär som nu, och den sprids längre ner i åldrarna. Så när skolans personal nu har börjat reagera känner vi att vi måste göra något, säger Paula Claesson.

”Förbud är en defensiv lösning”

Under måndagen togs frågan om förbud mot energidrycker i skolor upp i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Kommunalråd Henrik Tvarnö (S) säger att styrelsen ser positivt på att ett beslut som det här ska fattas. Samtidigt anser han inte att förbud alltid är den effektivaste lösningen.

– Förbud är en ganska defensiv lösning. Det vore betydligt bättre att försöka få barn och vuxna att förstå att energidryckerna inte har positiva effekter som man kanske tror, säger Tvarnö till VLT.

Förslaget kring ett förbud går nu vidare till barn- och utbildningsnämnden i Vetlanda.

Publisert:

LÄS VIDARE