Nils gick i pension när han var 61 – nu är han hemlös

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2017-11-28

Nils Junior Lundh, 63, i pension för två år sedan – nu lever han som hemlös.

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” berättar han om det tuffa livet och bristen på pengar.

– Man får skaffa sig en varm sovsäck, säger Nils i programmet.

Efter ett långt arbetsliv valde Nils Junior Lundh att gå i pension när han hade fyllt 61.

– Jag gjorde misstaget att jag tog pension vid 61, jag orkade inte jobba kvar längre. Och då får man inget bostadstillägg, säger Nils Junior Lundh, 63, i "Nyhetsmorgon".

Varje månad får han en pension på 4 700 kronor och den räcker inte för att betala hyra. Därför lever Nils nu – två år efter pensionen – som hemlös.

”Klimatet har blivit väldigt hårt”

Under sommaren har Nils sovit i ett tält, men när vintern kommer brukar han söka skydd vid T-centralen i Stockholm. Nu till hösten har han däremot gett sig ut på en pilgrimsvandring till varmare platser.

– Jag var tvungen att komma ifrån Stockholm. För klimatet har blivit väldigt hårt, det är fruktansvärt, säger han i "Nyhetsmorgon".

När Nils besöker TV4:s studio frågar Peter Jihde var Nils ska sova under natten.

– I kväll tänker jag ge mig ut någonstans och sova. Nu har jag varit på T-centralen i natt. Och då sover man inte mycket. Kanske en timme, har jag sovit i natt. Då drar jag ut och så får jag sova en 7-8 timmar i alla fall.

Stadsmissionens direktor Marika Markowits fick träffa Nils i studion.
Stadsmissionens direktor Marika Markowits fick träffa Nils i studion.

Programledaren Tilde de Paula Eby blir märkbart berörd av gästen.

– Det här säger förmodligen mycket om mina fördomar kring hur hemlösheten ser ut, men att du har arbetat fram tills du var 61 och sen tvingas bo på gatan för att du inte har några rättigheter efter ett helt arbetsliv... För mig är det en helt bisarr situation, säger Tilde de Paula Eby.

Hon fortsätter att fråga gästen om hur han hanterar vinterkylan.

– Man får skaffa sig en varm sovsäck, svarar Nils.

Fler familjer hemlösa

En annan gäst som besöker ”Nyhetsmorgon” är Marika Markowits, Stockholms Stadsmissions direktor. Hon berättar att hemlösheten ser annorlunda ut i Sverige i dag jämfört med tidigare.

– Det som vi tidigare har tänkt som grundorsaken för hemlöshet – beroendeproblematik, psykisk sjukdom – blir allt mindre orsaken. Det är nu framför allt familjer och personer med låga inkomster som riskerar hemlöshet i Sverige och det är mycket oroande, säger Marika i programmet.

Hon berättar att det finns en gammal siffra från Socialstyrelsen att antalet hemlösa är 34 000, men menar att de är många fler än så.

– Det finns också ett mörkertal när det gäller papperslösa och personer som är EU-migranter.

Nils berättar att han lever från dag till dag, och natt till natt:

– Jag försöker leva så bra jag kan ändå.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln