Eric Torell hyllades med mc-kortege: ”Som tusentals liter med kärlek”

Av: Adam Westin, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Hundratals motorcyklister slöt upp i hyllningskortegen för Eric Torell.

På platsen där Eric sköts ihjäl lämnade familjen en blomma och tände ljus, medan Janne Schaffer spelade favoritartisten Ted Gärdestad.

– Det känns som om någon hällt tusentals liter med kärlek över mig, säger Erics mamma Katarina Söderberg.

Under en söndag där vädret bjöd på sol, inte så mycket vind men en hel del vatten, slöt tusentals människor upp för att hedra minnet av Eric Torell.

En efter en rullade motorcyklarna in till parkeringsplatsen utanför Hemköp i Skarpnäck, där motorcykelkortegen skulle starta för att sedan köra mot Norrbackagatan i Vasastan i Stockholm där Eric Torell sköts till döds i torsdags morse i samband med ett polisingripande.

– Han hade alltid ett leende på läpparna, och var så otroligt glad och varm. Därför gör det så fruktansvärt ont när en sån här sak sker. Vi fick aldrig möjligheten att ta farväl, så det här är vårt sätt, säger initiativtagaren och familjevännen Christer Axenryd.

”Eric hade varit överväldigad”

Parkeringsplatsen var fylld till sista metern när en tyst minut hölls för Eric Torell. Christer Axenryd, som i efterhand räknade det till 408 motorcyklar, var överväldigad över uppslutningen och likaså mamman Katarina Söderberg.

Vad tror du att Eric hade känt om han varit här?

– Han hade nog blivit lite överväldigad, han var inte så mycket för folksamlingar, men all kärlek – den skulle han känna, säger Katarina Söderberg.

Vid 13.30 startade kortegen från Skarpnäck till Vasastan, via bland annat Nynäsvägen, Söderledstunneln och Klarabergsviadukten.

Väl på plats på innergården på Norrbackagatan höll prästen Per Friberg i en minnesstund med temat ”Sol, vind och vatten” i enlighet med Erics favoritlåt av Ted Gärdestad.

Janne Schaffer: ”Så tacksam”

Även Janne Schaffer, bröderna Gärdestads ständige gitarrist, fanns på plats och kompade sångaren Stefan Jämtbäck.

– Det är klart jag ställer upp på det här. Man kan aldrig läka såren men musik kanske kan lindra, säger Janne Schaffer.

Mitt under ”Jag vill ha en egen måne” öppnade sig himlen och allsången ackompanjerades av mullrande åska. Eric Torell, som var autistisk och hade Downs syndrom, kunde bara säga ”mamma”. Istället sjöng han genom teckenkommunikation. Katarina Söderberg gestikulerade genom Sol, vind och vatten medan tårarna rann och regnet sköljde ned.

– Jag är så tacksam att jag fick vara med och att jag fortfarande kan förmedla känslan i de här låtarna. Och jag är säker på att både Ted och Kenneth Gärdestad också hade ställt upp, omedelbart, säger gitarristen Janne Schaffer.

1 av 25 | Foto: Pontus Orre

Älskade motorcyklar

Även i Mora och Göteborg körde mc-förare i dag i kortege för att hylla Erics minne, uppger initiativtagaren för Aftonbladet. Polispatruller fanns på plats för att underlätta för kortegen i Stockholm och Christer Axenryd prisar samarbetet med polisen i samband med arrangemanget.

– Vi kommer vara på plats under mc-kortegen. Det handlar om att underlätta och se till att den kan genomföras som planerat, sa presstalespersonen Åsa Wallentin tidigare under dagen.

Familjen hade välkomnat allmänheten att delta även vid minnesceremonin och när Erics mamma, pappa och syster lagt blommor och tänkt ett ljus vid platsen där sonen dog radade människor upp sig för att göra detsamma. På husfasaden hade Erics namn skrivits.

– Det känns som om någon hällt tusentals liter med kärlek över mig. Jag kan inte tro att det är sant, all värme och kärlek – den här uppslutningen för att hedra min sons minne, säger Erics mamma Katarina Söderberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE