Robotkonton på Twitter ökar inför valet

Av:  TT

Omkring 330 miljoner människor i hela världen använder Twitter. Arkivbild.
Omkring 330 miljoner människor i hela världen använder Twitter. Arkivbild.

Automatiserade Twitterkonton med politiskt har ökat under månaderna inför det svenska valet. Kontona har slagsida åt att stödja nationalistiska och invandringskritiska rörelser.

– Vi ser att politiska botar ökar ju närmare valet vi kommer. Det kan handla om att vi går in i en mer intensiv valrörelse med ständiga vallöften och utspel, där personer helt enkelt blir mer benägna än tidigare att vilja få ut sitt budskap, säger forskaren Johan Fernquist på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som undersökt automatiserade konton på Twitter under våren och sommaren.

Kan ge legitimitet

Antalet automatiserade konton som inriktar sig på svensk politik – antingen botar som styrs av mjukvara eller av personer med syfte att sprida vidare inlägg – skvalpade strax över 500-strecket under våren.

Därefter hände något. De automatiserade kontona och robotarna blev fler under sommarens inledning, och från juli och framåt har kurvan pekat kraftigt uppåt. När mätningen avslutades den 20 augusti fanns drygt 1 200 Twitterbotar som sprider inlägg där svensk politik diskuteras. Omkring 6 procent av kontona som twittrar om svensk politik är automatiserade, samtidigt som de står för 12 procent av inläggen.

– Botar kan användas till att sprida information. Ett inlägg som har delats väldigt många gånger av ett botnätverk kan ge ett slags legitimitet och leda till att användare blir mindre källkritiska, säger Fernquist.

Mest stöd för SD

Kontona har en uppenbar slagsida åt att stödja eller sprida åsikter som delas av högerpopulistiska och invandringskritiska rörelser: 14 procent av inläggen stödjer ett svenskt parti, 47 procent av dem uttrycker sympatier för Sverigedemokraterna och 29 procent för det mer radikala Alternativ för Sverige som domineras av avhoppade sverigedemokrater.

De andra partierna får betydligt mindre stöd: endast 7 procent av inläggen som stödjer ett parti uttrycker sympatier för Socialdemokraterna, som därmed är tredje störst efter SD och Alternativ för Sverige.

Oklart vem som styr

Botarna är också mindre kritiska mot just Sverigedemokraterna än andra partier: 29 procent av inläggen innehåller kritik mot ett parti, men endast 6 procent av dem kritiserar SD jämfört med 42 procent som kritiserar Socialdemokraterna, 15 procent som kritiserar Vänsterpartiet och 12 procent som kritiserar Moderaterna.

– Jag kan inte spekulera i varför, jag kan bara se att de nationalistiska och invandringskritiska rörelserna har ett större stöd och att speciellt SD har ett betydligt större stöd vad gäller automatiserade konton, säger Fernquist.

FOI har inte undersökt vem som ligger bakom de automatiserade kontona, och kan därför inte svara på exempelvis om de hanteras av myndigheter i andra länder som vill påverka det svenska valet.

Publisert:

LÄS VIDARE