Äldreministern vidtar åtgärder efter värmen – Kallar till sig utskott

avMarcus Nilsson

Rekordvärmen håller Sverige i järngrepp – vilket slagit hårt mot många äldre svenskar.

Nu agerar äldreminister Lena Hallengren (S) och vidtar omedelbara åtgärder med extrainsatta utskottsmöten för att utreda vilken beredskap som finns

–Situationen är ansträngd, säger hon.

På flera håll i landet fortsätter värmen ställa till problem och den ser ut att hålla i sig.

Med anledning av det vill nu äldreministern Lena Hallengren (S) kalla till sig socialutskottet för att informera om situationen för de äldre i landet, för att ge en dragning om läget och om den beredskap som finns.

– Jag tycker det är viktigt att våra riksdagsledamöter i socialutskottet får en lägesrapport och information det arbete som sker för att hantera värmens konsekvenser för våra äldre och andra riskgrupper, säger Lena Hallengren.

1 av 2 | Foto: TT
Lena Hallengren.

Fortsatta möten med myndigheter

Ministern har sedan förra veckan kallat till sig SKL, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten för ett krismöte. Under torsdagen hade man ytterligare möte och tänker så ha veckovis för att kontinuerligt få information kring läget.

– Vi kommer fortsätta ha fysiska möten med myndigheterna, under daglig basis om så kräver, säger Hallengren.

– Socialstyrelsen har också i uppdrag att samla bilden och kartlägga hur det ser ut i kommuner och landsting.

Läget ansträngt men beredskap finns

Lena Hallengren är, likt sina kollegor i regeringen, mån om att inte utvärdera situationen om bränderna redan nu. Men hon kan uttala sig om situationen inom äldrevården med den information som kommer från berörda myndigheter.

– Den är ansträngd men hanterbar. Den beredskap som finns hanterar kommunerna väl när det gäller äldreomsorgen, säger Lena Hallengren.

– Men hur väl föreberedd man än är så kan man inte parera allt. Givetvis kommer vi att följa upp och utvärdera den här situationen för att kunna ge en bild.

”Alla måste ha en god samverkan”

Under de krismöten som Lena Hallengren har haft med myndigheterna påpekar alla vikten av samverkan. Hon har också under de senaste veckorna besökt flera kommuner och äldreboenden som pekar på samma problem.

– Det är ett ansträngt läge och då är det viktigt med en god samverkan framför allt inom vård och omsorg så ingen äldre hamnar mellan stolarna.

Kan komma att vidta åtgärder

Regeringen har än så länge inte haft anledning att diskutera eventuella åtgärder för de äldre på grund av värmen. Men äldreministern är beredd att vidta nödvändiga åtgärder om värmen håller i sig och om så krävs.

– Naturligtvis om det dyker upp något så kommer vi agera, det är därför vi har de veckovisa mötena med berörda myndigheter. Kommer vi vidta åtgärder så kommer vi meddela det, säger Lena Hallengren.

ARTIKELN HANDLAR OM