Nu kommer "Afrikahettan"

avPetter J Larsson, TT

NYHETER

Efter några svalare dagar kommer nu ”Afrikahettan”.

Under tisdagen väntas temperaturer på uppemot 30 grader.

– Och det är i morgon den allra varmaste luften kommer, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

I dag börjar "det afrikanska högtrycket" svepa in över Sverige enligt SMHI. Men det är först i morgon som den riktiga hettan kommer, med temperaturer på över 33 grader.

– Det har börjat komma in varmluft över Sverige som rör sig in i landet, men även om tisdagen blir varm med upp till 30 grader i syd, så är det i morgon den allra varmaste luften kommer, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till TT.

Foto: Johan Nilsson/TT
Mer sommarvärme i Sverige. Bild från Åhus i juli.

Tropikvärme i norr

Vissa delar av landet kan få det extra hett under de närmsta dagarna.

– Det kan hända att vinden svänger och då blir det ännu varmare, särskilt ner mot västra delarna av Götaland och Västkusten. Svealand kan förvänta sig få 30 grader och även om det är lite svalare i Norrland så kommer Gävleborg få temperaturer på kring 26-29 grader, säger Alexandra Ohlsson.

Även norra Norrlandskusten får tropikvärme, med 25 grader och i inlandet kommer det ligga runt 20-23 grader.

Varmluft från Afrika

I slutet på förra veckan drog varmluft från Afrika in över södra Europa och bidrog till extremtemperaturer på omkring 45 grader i bland annat Portugal och Spanien, där minst tre personer dog av hettan. Samtidigt var det svalare i Sverige, med regn och åska på sina håll. Men nu är den värmen på väg mot Sverige, i en något mildare form – för att stanna i ett par dagar.

– Den varma vinden drar vidare till Finland och Ryssland på torsdag men det kommer troligen fortfarande vara ganska varmt i Sverige även på torsdag, säger Alexandra Ohlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI