Tidigare FN-topp: En fantastisk person

avTT

Foto: Ulf Palm/TT
FN:s förre rättschef Hans Corell. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inga-Britt Ahlenius. Arkivbild.

Kofi Annan kommer att bli ihågkommen för en rad stora insatser globalt, enligt professor Peter Wallensteen.

FN:s förre rättschef Hans Corell säger att Annan var en fantastisk person att arbeta för.

Hans Corell hade kontakt med Kofi Annan för bara elva dagar sedan, den 7 augusti, då Annan ringde från en sjukhussäng i Genève.

– Han sa att han hade lunginflammation, men han lät så förtröstansfull. Han sade att han skulle få åka hem i morgon, men sedan fick jag höra att han blev sämre, och nu är han borta, säger Corell.

De arbetade ihop under tio år i FN och sex år i Kenya. De var även vänner privat och Kofi Annan besökte Corell i Stockholm så sent som i mars i år.

– Jag har mycket fina minnen av Kofi Annan. Det var en fantastisk person att arbeta för. Han var inte jurist, men han förstod bättre än många jurister hur oerhört viktigt rättsstaten och mänskliga rättigheter är, säger Corell.

Lyskraft och integritet

Att Kofi Annan gått bort är väldigt sorgligt, säger Inga-Britt Ahlenius, som var chef för FN:s internrevision 2005–2010.

– Jag hade glädjen och förmånen att arbeta väldigt nära honom under några år. Det var en upplevelse att möta en chef med en sådan stor lyskraft och stor integritet.

Hon pekar på att Kofi Annan, i Dag Hammarskjölds anda, lyfte fram generalsekreterarfunktionen som världens viktigaste diplomatiska post.

– Den som var generalsekreterare för FN var också superförhandlaren och den som skulle företräda ett allmänintresse gentemot stormakternas hantering av de stora frågorna. Och där gjorde han en insats, han var ständigt på scenen när det var problem i världen.

"En av de stora"

Peter Wallensteen, seniorprofessor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, säger att Kofi Annan kommer att bli ihågkommen för en rad stora insatser globalt.

– Framför allt minns vi hans insatser som generalsekreterare i FN. Och där tillhör han ju utan tvekan en av de stora, säger Peter Wallensteen till TT.

– Han var kreativ, modig och tog en rad viktiga beslut, inklusive att kritisera USA för invasionen i Irak 2003. Där var han imponerande.

Efter tiden som generalsekreterare engagerade sig Kofi Annan i afrikanska frågor.

– Han spelade en stor roll i Kenya 2008 för att dämpa den konflikten som hade blossat upp där och det har ju haft en bestående effekt, säger Wallensteen.