Nyheter

Edward Snowdens reservplan avslöjad

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Sprider de hemliga dokumenten över hela världen – om någonting händer honom

Edward Snowden, 30, har planerat för det värsta.

Om någonting händer honom så sprids NSA:s hemliga dokument över hela världen.

The Guardians journalist Glenn Greenwald var den som Edward Snowden först tog kontakt med för att läcka de hemliga uppgifterna om NSA:s hemliga övervakning.

Extrema åtgärder

Under tisdagen avslöjade Greenwald att visselblåsaren har en plan B – om någonting skulle hända honom, skriver The Daily Beast.

– Han har vidtagit extrema åtgärder för att se till att många olika människor över hela världen har tillgång till dessa filer för att försäkra sig om att uppgifterna oundvikligen publiceras, säger Glenn Greenwald till The Daily Beast.

Men filerna med de hemliga dokumenten blir bara tillgängliga om någonting skulle hända Snowden.

”Planerat i åratal”

Om det värsta händer ska NSA–läckan ha sett till att de i nuläget krypterade och otillgängliga uppgifterna avkodas och blir tillgängliga, enligt The Guardians Glenn Greenwald.

En källa med kontakter inom USA underrättelsetjänst uppger för The Daily Beast att de nu tror att Snowden förberett sig under en lång tid för att läcka uppgifterna.

– Underrättelsetjänst tror att Snowden har planerat det i åratal och har planterat filerna över hela internet. I det här skedet finns det väldigt lite någon kan göra åt det, säger källan.

Sanningen går inte att stoppa

Något Snowden själv tidigare har antytt i en chatt med The Guardians läsare:

– Allt jag kan säga i nuläget är att det inte finns något de amerikanska myndigheterna kan göra för att tysta ner det här genom att fängsla mig eller döda mig, uppgav Snowden.

– Sanning är på väg fram, och den går inte att stoppa.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: