Isovaaras egna ord i förhör om ”rånet”

Av: Anders Johansson, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SD-toppen Lars Isovaara menade att två personer med invandrarbakgrund stal hans väska.

Sedan misstänks han ha kränkt en vakt som han "kopplade samman" med händelsen. 

I polisförhör berättar han däremot gång på gång hur "trevliga" och "tillmötesgående" de misstänkta tjuvarna var – ovetande om att väskan låg kvar på krogen.

Lars Isovaara.
Lars Isovaara.

Lars Isovaaras väska har dominerat nyheterna i två dagar. Händelsen som utspelade sig natten till i går blev till slut SD-toppens fall – under torsdagen avgick han som riksdagsledamot.

Ville inte prata med polisen

Aftonbladet har tagit del av de första polisförhören med Lars Isovaaras som hölls natten till torsdagen.

När polisen ryckte ut till Riksbron med anledning av att Isovaaras påstådda väskstöld hade han bråttom där ifrån. Han upprepade att han ville hem och att han inte ville prata med polisen. Poliserna fick halvspringa bredvid honom för att ha en chans att tala med honom, står det i förhöret.

Frågade om Isovaara behövde hjälp

Poliserna följde springande efter honom till Riksdagshuset där de fick hjälp in av en vakt – samma vakt som senare anmälde Isovaara för att ha spottat och gjort grisljud till honom. 

När förhöret till slut kunde genomföras i Isovaaras bostad berättade han hur det gick till när han träffade de båda männen. Enligt förhöret lämnade han utestället i centrala Stockholm för att ta sig hem till övernattningsbostaden i Riksdagshuset. Vid Riksbron fick han problem med att få upp rullstolen eftersom det var en kant i vägen. När männen kom fram och frågade om han behövde hjälp sa han att han klarade sig själv.

”Trevliga och tillmötesgående”

Han berättar i förhöret att männen var ”mycket trevliga” och ”mycket tillmötesgående”. Han säger vidare att han var säker på att männen tagit med sig väskan men att han inte kunde se den eftersom det var för mörkt.

När han upptäckte att väskan var borta ringde han direkt 112 och såg samtidigt hur männen i lugn takt gick därifrån. Han menar vidare att det är uteslutet att de bestal honom på grund av att han är Sverigedemokrat eftersom de inte kunde ha vetat om det, berättar han enligt polisförhöret. 

Eftersom väskan senare hittades på samma krog som Isovaaras besökt tidigare under kvällen är utredningen nu nedlagd.

Publicerad: