Nyheter

Läkaren: Det här är helt galet

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

Aftonbladet på sjukhuset där blodiga Mursianhängare vårdas efter oroligheterna i går kväll

KAIRO. Beskyllningar haglar och rykten sprids efter den blodigaste natten sedan armén tog makten.

På Nasrcity-sjukhuset i Kairo vårdas 200 skadade – minst 51 uppges ha dött.

– Jag har flera patienter med hjärnskador. Det här är helt galet, säger narkosläkaren Naren.

En medelålders man ligger på en brits i akutrummet, skjortan är sönderdriven. En läkare och en sjuksköterska vänder honom på sidan. De drar ut en trasa från såret strax ovanför ryggslutet. Blod börjar rinna. Mannen stönar högt, men han har haft tur. Kulan verkar ha gått ut utan att skada några vitala organ.

”Vi gjorde ingenting”

I korridoren utanför kommer Hasham Abd El-Latif fram. Han är likblek. Hela undertröjan är färgad röd, högra handen bandagerad.

– Vi bad, vi gjorde ingenting. Sedan började de skjuta. Plötsligt hade jag blod över hela kroppen, säger han.

Hasham Abd El-Latif är en av president Mursis anhängare som i natt demonstrerade utanför Republikanska gardets högkvarter några kilometer därifrån. Människorna gjorde sig redo för gryningsbön ute på gatan, berättar han. Strax innan de var klara hörde han tårgasgranater, sen kom skotten. Vittnen uppger att armén och kravallpolis använde riktig ammunition och fågelhagel.

– Det här är terrorism, ingenting annat, säger Hasham Abd El-Latif.

Ordkrig om vad som hänt

Militären påstår att demonstranterna försökte storma högkvarteret. Någonting som Muslimska brödraskapet tillbakavisar. I dag pågår ett ordkrig om vad som egentligen har hänt. I morse uppgavs från flera håll att minst fem barn ska ha dödats och att kvinnor också ska finnas bland de drabbade. De uppgifterna tillbakavisades av egyptiska hälsoministeriet. Men chefen för landets katastrofmyndighet, Mohammed Sultan, uppger enligt nyhetsbyrån Mena att 51 har dödats och 435 skadats.

På intensivvårdsavdelningen ligger flera patienter i respiratorer. I en av salarna ligger en äldre man med slutna ögon. Han har slangar kopplade till hela kroppen. Hans bröstkorg hävs och sänks sakta. Anhöriga och vårdpersonal vakar över sängarna. Nya skadade rullas ständigt in.
Karram Hassan skadades två gånger. Först träffades han av hagelgevär tidigt på morgonen. Efter att ha blivit omplåstrad på ett fältsjukhus återvände han för att rädda sina vänner, berättar han. Då blev han träffad av en kula i höften.

– Det var många kvinnor som bad bakom oss. Jag vet inte hur det gick med dem. Det gick inte att se på grund av all tårgas.

Skador i bröst och huvud

Under intervjun lutar han huvudet tillbaka och blundar för att vila sig. Flera människor kommer fram till oss. De visar sina skador eller vill att vi ska prata med deras anhöriga. Karram Hassan har en traditionell vit, fotsid dräkt och tjockt svart skägg. Ett utseende som förknippas med salafister, ultrakonservativa muslimer. Han berättar att han egentligen var missnöjd med Brödraskapet för att de inte införde muslimskt styre, men människorna omkring tystar ner honom.

– Men jag var där först och främst för att protestera mot militärkuppen och avsättandet av presidenten, säger han.

På Nasrcity-sjukhuset har 35 människor konstaterats döda, cirka 200 skadade ligger här.

– De flesta offren har skador i bröstet och huvudet, säger en av läkarna.

”Fruktansvärt illdåd”

Läkaren vill inte uppge sitt namn.

– Jag vågar inte. För militären är jag är en terrorist. Det här är värre än under Mubarak-tiden, säger doktorn.

– Men mitt namn får du skriva, säger en kvinna med ljusbrun slöja och blåa sjukhuskläder som står bredvid oss.

Hon presenterar sig som Naren och är narkosläkare.

– Det här är ett fruktansvärt illdåd. Allt de här människorna vill ha är frihet, säger hon upprört innan sköterskorna kallar in henne till nästa patient.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: