Kattmördaren ville skada unga kvinnor

Publicerad 2013-07-09

Kunde gripas tack vare anonym spaningsgrupp på nätet

En av de döda katterna.

GÖTEBORG

Idag inleddes rättegången mot 16-åringen som i tre år systematiskt plågat ihjäl katter.

Han har erkänt och berättat att han börjat drömma om att ge sig på unga kvinnor.

Men det var inte polisen som satte fast honom - utan en grupp privatspanare på nätet.

– Jag har inte sett något så otroligt engagemang tidigare, säger Johanna Fernström på Göteborgspolisen.

De känner inte varandra. De vet inte ens vad de andra i gruppen heter eller jobbar med. Men de tillbringade dygn online tillsammans för att få kattmördaren i göteborgska Högsbo gripen. På tisdagen börjar rättegången mot 16-åringen som står åtalad för nio fall av djurplågeri sedan 2010. Kanske hade han gått fri och fullföljt fantasierna om att även skada unga kvinnor om inte en privat spaningsgrupp på internet gripit in i våras.

– Det betydde otroligt mycket för oss. Det var verkligen det som gav oss ett brytjärn så att vi kunde börja förstå vem vi hade att göra med, säger Johanna Fernström, utredare på polisen i Göteborg.

Spaningen började när signaturen ”Buktalaren” på onlineforumet Flashback fick kontakt med kattmördaren. När djurtortyren blivit omskriven och diskuterats på sidan utgav Buktalaren sig för att vara likadan. Han möttes av hat från många håll, men kattmördaren själv hörde av sig. Han trodde sig ha funnit en vän. När Buktalaren byggt upp en relation med gärningsmannen så kontaktade han några andra i Flashbacktråden. På grund av Flashbacks regler flyttade de sex personerna spaningen till mejl och följde tillsammans konversationen med den unge förövaren.

– Han skrev i ett av sina första PM att ”det här är den första gången jag har någon att prata med”. Det var första gången någon förstod honom, berättar en person från gruppen för Aftonbladet.

De sex internetspanarna jobbade i två grupper och bara en av dem kände till allt som skedde i båda grupperna. Det svåraste av allt var att hindra informationen från att läcka. Därför var det bäst att deltagarna visste så lite som möjligt om varandra.

– Om det hade kommit ut så kunde kattdödaren ha slutat prata – det var ju så otroligt centralt. Han gav ju ledtrådar om sig själv, sin skolgång och vad han gjorde med de olika katterna. Hade det brutits hade vi tappat jättemycket, förklarar gruppmedlemmen.

Sen började jakten – i realtid. 16-åringen berättade mer och mer om sina övergrepp. Han lockade katterna med en laserpekare, ströp dem tills de slutade sprattla och skar sen dem med en kniv. Ofta lämnade han blodspår i en trappuppgång och lämnade katten i en annan. Samtidigt jobbade gruppen dag och natt med att kartlägga honom. En av spanarna har sagt att han lade ner ca 175 timmar på letande och andra pratar om hur internetjakten tog över deras liv. Personen från gruppen berättar:

– Det var många som drog ner på nattsömnen för det handlade ju om att ha koll på gärningsmannens alla steg på Flashback. Alla hans rörelser. Försvinner han från uppkopplingen – är han då ute och dödar katter?

Eftersom han var så ung skedde de mesta övergreppen inte sent. Han höll dem istället hemliga för familjen genom att utföra dem på väg mellan hans skilda föräldrar, berättade han för Buktalaren.

Den 7 april förstod gruppen att det verkligen var gärningsmannen de hade att göra med. Han berättade hur han dödat en katt och var han lagt den. Nästa dag hittades den på samma plats.

– Det var väldigt jobbigt att hålla tyst för folk som var drabbade. Folk i Högsbo samlades ju i Facebookgrupper och engagerade sig i kattvandringar så det var jättejobbigt att veta att en av deras katter skadats men ligger någonstans och dör, säger spanaren.

Genombrottet kom när man spårade gärningsmannens IP-nummer. De startade en hemsida via ett webbhotell i Afrika och en server i Asien och lockade honom till den. Vad sidan handlade om vill personen inte gå in på, men tillägger:

– Vi lärde oss ju vad han var intresserad av. Han var ju intresserad av foton på blod i Högsbo och så. Det behöver inte betyda att vi publicerade någonting om blod, men man kan ju skriva på ett sådant sätt att han blir intresserad.

Kattmördaren, som till slut började prata om att även börja skada unga kvinnor, gick rakt i fällan och kunde identifieras.

– De fick tag på en IP-adress, sen kan de inte gå vidare på det. Det är ju vi som har befogenheter att kolla upp sådant. Men vi jobbade även nära dem innan dess. När de väl fått informationen så visste vi vart det barkade hän, berättar Johanna Fernström.

Efter att man lyckats skaffa tillräckligt med bevis mot 16-åringen kunde han gripas – i sin gymnasieskola. Gruppen hade då tagit fram över tusen observationer om gärningsmannens aktivitet, skriver de på sin blogg.

– Något sådant otroligt engagemang har jag inte sett tidigare. Just med tanke på att det här är djurplågeri och inte mord så är det väldigt stort att de kan lägga så mycket tid på det, säger Fernsröm.

En kattförening sägs ha utlovat en belöning på 25 000 kr – om det går att lösa praktiskt med de anonyma spanarna.

– De flesta av oss vill ju bara skänka bort pengarna, vi vill ju bara att det ska gå till något välgörande ändamål – kanske som har med djur att göra. Vi har inte gjort det här för pengar, säger gruppmedlemmen.

När rättegången nu inleds i Göteborgs tingsrätt sitter gärningsmannen, som redan erkänt, på videolänk. Rättegången kommer att handla om att fastställa bland annat hur mycket katterna lidit, berättar åklagare Madeleine Berndt Stragnér. Hon förklarar att lidandet i djurplågerimål är viktigare än om djuren dött.

– Det här fallet så har han ju först strypt dem så att de blivit lite avdomnade och omtöcknade men de har inte dött av det utan medan de levt har han huggit dem i buken och det kommer veterinären att berätta om hur mycket katterna lidit av, berättar hon.

Polisen har tömt 16-åringens telefon på bilder och en film på de döda katterna. Han har erkänt och nästa vecka kommer den rättspsykiatriska undersökningen visa hans psykiska tillstånd. För internet-spanarna kommer det att ta lång tid att glömma fallet som de fortfarande minns exakta klockslag från så tidigt som i april. Personen från gruppen berättar:

– Flera av oss har ju grävt på Flashback om andra saker men då är det oftast någonting som har hänt. När det händer i realtid och det kan explodera när som helst eller till och med drabba en människa, då blir det en extra intensitet och man vill liksom inte känna efteråt att han dödade en kvinna och vi kunde ha gjort det bättre.

Och även om Johanna Fernström inte hoppas på att liknande fall ska komma upp, så tar hon gärna hjälp av de anonyma nätspanarna igen.

– Det hoppas vi naturligtvis att vi inte ska behöva, men vi har dörrarna öppna för ett sådant samarbete, säger hon.