Elisabet Höglund JO-anmäler Falkenbergs kommun

NYHETER

Systern fick leva i misär i nästan ett år

Elisabet Höglunds syster hittades liggandes i sin egen avföring.

Hon hade inte kunnat ta sig upp till sitt badrum på övervåningen sedan september.

Nu JO-anmäler Höglund Falkenbergs kommun.

Foto: Elisabeth Höglund

I måndagens tidning berättade Elisabeth Höglund om sin 70-åriga syster och den misär hon levt i det senaste året.

Efter den enorma respons som kommit in efter publiceringen har hon bestämt sig för att JO-anmäla Falkenbergs kommun och den tjänsteman på socialförvaltningen som handlagt systerns ärende.

– Jag har anmält kommunen för allt det min syster har behövt stå ut med. Det här kan inte bara glömmas bort. De ska veta att de har en skyldighet mot sina medborgare, säger Elisabet Höglund och berättar att även en upprörd Aftonbladetläsare JO-anmält händelsen.

Litade på kommunen

Hon var tog själv kontakt med kommunen under hösten för att berätta att systern behövde larm, hemtjänst, en hiss till övervåningen och hjälp med att få komma till läkare för sin artros.

– Eftersom kommunen och myndigheterna var inblandade i fallet trodde jag att de skulle hjälpa henne, men det gjorde de inte.

Systern fick nej. Elisabet Höglund skriver i sin krönika att hennes syster inte kunde få hemtjänst eftersom "det inte fanns någon personal som ville arbeta i den miljö med urin och avföring" som hon levde i.

Kom inte upp till badrummet

Den 31 maj hittas den 70-åriga kvinnan på hallgolvet i sitt hus av hemtjänsten som ska lämna posten. Hela huset stinker på grund av de sopsäckar med avföring som står uppradade i hallen. Kvinnan har inte kunnat ta sig upp till badrummet på övervåningen sedan i september i fjol.

– Hon har blivit mer och mer orörlig. Förut kunde hon krypa upp till övervåningen, men det kan hon inte längre. Jag visste inte att det var så allvarligt, det har hon inte berättat.

Nu vill Elisabet Höglund att kommunen erkänner att de gjort fel.

– Jag hoppas att kommunen tvingas betala ett skadestånd till min syster. Så att de visar sin ånger och erkänner att de gjort fel.