Demonstrationer mot det nya avtalet i hela landet

Idag demonstrerar lärare i hela landet mot det nya kollektivavtalet för lärare.

Missnöjet mot avtalet och de fackliga företrädarna har varit massivt de senaste dagarna.

– Första året är avtalet bra, men sen tror jag vi är tillbaka där vi var innan, säger förskoleläraren Thomas Bengtsson, 37, från Malmö.

Thomas Bengtsson.
Thomas Bengtsson.

Samma dag som det nya kollektivavtalet för lärare presenterades satt han på kurs på lärarfacket. Han fick då höra att de tidigare i år tackat nej till ett liknande bud, som det som nu accepterades, för att det var för dåligt.

Han är besviken på det nya avtalet.

– Första året är det väl bra, men andra året får vi som alla andra och sen vet man inte vad som händer.

”Strejk skulle lamslå”

Idag hade han gärna demonstrerat, men har inte möjlighet då han jobbar på förskolan samma tid som demonstrationen äger rum.

– Men jag har uppmanat alla mina kollegor som har möjlighet att gå att visa solidaritet med saken, säger Thomas.

Hade man utlyst en strejk så tror han att man uppnått mycket bättre resultat, då man haft en stark punkt att utgå ifrån.

– Hade alla lärare gått ut i strejk hade hela samhället lamslagits. Läkare och kassörer i mataffärer hade varit tvungna att vara hemma med sin barn när de inte kan vara i skolan, det hade gett oss ett bra förhandlingsläge.

Thomas tjänar cirka 23 700 och tror att han med det nya avtalet kan få någon tusenlapp mer. Men då många kostnader ökar i samma takt ser han inte att han kommer påverkas så mycket positivt.

”Borde tjäna mer”

Men det är inte för lönen som Thomas jobbar som förskolelärare, han gillar sitt jobb och tror inte att han kommer lämna läraryrket på grund av pengarna.

Thomas tycker att statusen för förskolelärare är okej. Han säger att han och hans kollegor får mycket uppskattning av föräldrar som tycker att de gör ett viktigt jobb, men i plånboken gör inte berömmet någon skillnad.

– Det jag kan tycka är att vi på förskolan skulle tjäna närmare de andra lärarna. Vi gör ett lika viktigt jobb som en gymnasielärare, som tjänar cirka 4000 kronor mer än oss, säger Thomas Bengtsson.

Han hoppas att dagens demonstrations ska göra det tydligt för ledarna inom facket hur långt ifrån de står deras medlemmar.

Här demonstrerar lärarna.

Klockan 17 idag hålls demonstrationer på följande platser:

Gävle - Stortorget 
Malmö - Stortorget
Lund - Stortorget
Kalmar - Larmtorget
Uppsala – Vaksalatorg
Göteborg – Järntorget 
Jönköping - Rådhusparken 
Stockholm - Sergels torg 
Umeå - Apberget 
Borås - Stora Torget 
Norrköping - torget vid rådhuset
Linköping - Stora Torget
Landskrona - Rådhustorget 
Trollhättan - utanför Odenhuset vid kompassen

Publisert: