Stockholmsnära kommuner Sverigebäst

Större delen av Sveriges bästa kommuner finns i Stockholmsområdet. Åtminstone när magasinet Fokus rangordnar de bästa platserna att bo på.

Bäst av samtliga 290 kommuner är Solna.

Även andra och tredje plats går till två av Stockholms kranskommuner när Fokus för åttonde året i rad presenterar sin kommunrankning: Nacka respektive Lidingö.

– Det beror nog på närheten till storstaden, men också närheten till väldigt många kommuner som gör någonting bra, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelseordförande i Solna, med blommor och diplom i handen.

– Kommuner funkar ju i kluster. Går det bra för en kommun så brukar det gå bra för dem i närheten, fortsätter han.

Olika former av statistik ligger till grund för sammanställningen, där sammanlagt 43 variabler bakats ihop till en total lista. Metoden har dock fått kritik för att alla variabler – från andel miljöbilar till antalet anmälda brott i kommunerna – ges samma tyngd.

Och finns det en komplett lista så finns det en jumbo. I år är värmländska Grums Sveriges sämsta kommun att leva i enligt Fokus.

– Vi har inte nog med miljonärer som bor i kommunen, det brukar dra ner det, säger Torbjörn Bood (S), kommunstyrelsens ordförande i Grums, som skrattar när han förstår varför TT ringer.

TT

Publisert: