Nordkorea släpper detaljer om fängslad amerikan

NYHETER

Kenneth Bae, 44, dömdes i slutet av april till 15 års straffarbete i Nordkorea.

Nu avslöjar regimen i Pyongyang för första gången detaljer om vad den amerikanska medborgaren dömdes för.

– Han togs på bar gärning, säger en talesman enligt AP.

Den 44-årige amerikanske medborgaren som arbetade som reseledare på den koreanska halvön dömdes till 15 års straffarbete i slutet av april. Från början uppgav Nordkorea bara att Kenneth Bae begått brott mot staten. Natten mot fredag släpper de för första gången detaljer om hans brott.

Kenneth Bae anklagas för att ha smugglat in regimkritiskt material i Nordkorea i syfte att bygga upp en bas med följare som skulle störta landets regim, skriver AP.

Mellan 2006 och 2012 ska Bae ha skickats till Kina som missionär men enligt en talesman från den nordkoreanska domstolen ska hans enda syfte ha varit att störta de styrande i Pyongyang, skriver AP.

44-åringen anklagas för att ha ”predikat för nödvändigheten i att störta regimen” uppger talesmannen enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

– Han har utförts sådana fientliga handlingar som att hetsa utvandrade nordkoreanska medborgare och utlänningar att genomföra attacker för att få regeringen på fall, samtidigt som han genomfört en smutskastningskampanj, säger talesmannen enligt KCNA skriver AP.

Som också uppger att Kenneth Bae har erkänt allt.

– Han har haft mage att utföra brott som skadat den suveräne ledarens heder, säger talesmannen enligt AP.