Storbrand härjar i Skåne – E4 avstängd

En storbrand i torvmossen Flåssmyr i Örkelljunga har stängt E4 – och vägen väntas vara stängd även under söndagen.

Nu jobbar brandmän och militärer för att bekämpa elden.

– Det är inga som helst tvivel om att vi kommer att behöva använda denna dagen också. Till att börja med, räddningsledare André Bengtsson till TT.

Larmet om branden kom vid 14.30-tiden på fredagseftermiddag. Fortfarande är den inte släckt.

Under fredagskvällen vattenbombades branden från militärhelikoptrar.

Under natten mot lördagen pågick branden i ett område på 650 gånger 750 meter, närmare 500 000 kvadratmeter. Ett 50-tal brandmän och ett 50-tal militärer och hemvärnssoldater jobbade med att släcka den på lördagsmorgonen.

Vatten tas från brandposter, en sjö i närheten och tankbilar kör i skytteltrafik. Enligt ett pressmeddelande från räddningstjänsten väntas E4 öppnas först senare under söndagen.

"Glödbränder överallt"

Räddningstjänsten har delat upp släckningsarbetet i fyra sektorer, där den största är Flåssmyr.

Släckningsarbetet kommer att pågå under hela dagen, även om man vid lunchtid meddelade att man kunde trappa ner insatsen något.

– Det är inga större rökmängder just nu, men det brinner glödbränder överallt. Det är inga som helst tvivel om att vi kommer att behöva använda denna dagen också. Till att börja med, räddningsledare André Bengtsson till TT.

Redan vid 07-tiden i morse var det 25 grader varmt i området.

– Vinden ska öka och det ska bli 30 grader varmt på eftermiddagen. Det gynnar ju inte läget. Det är tungt arbete och mycket värme från marken, säger André Bengtsson.

Med anledning av branden har E4 stängts.

Enligt den första prognosen skulle vägen öppnas i kväll – men nu flyttas den fram.

Trafikverket siktar på att öppna vägen klockan 18 i morgon, söndag.

Trafiken leds om

– Men det är inte alls spikat, prognosen är fortfarande preliminär, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket till TT.

– Det brinner fortfarande kraftigt på vissa håll. Det är väldigt beroende på vilka vindar det är och de är inte så gynnsamma nu. Dessutom är det varmt och inget regn på gång. Men skulle det komma ett åskregn så skulle det förbättra situationen.

Trafiken leds om till väg 1840, gamla E4, mellan Markaryd och Fagerhult i norra Skåne, en omväg på ungefär en kilometer.

Den eldhärjade mossen tillhör ett torvbrytningsföretag. Branden tycks ha startat i anslutning till den plats där företaget förvarar sina stora maskiner.

– Troligen har den orsakats av en av maskinerna, säger André Bengtsson till TT och tillägger att flera värdefulla maskiner brunnit upp och att räddningsarbetarna försöker rädda en annan.

Fyra bilar i olycka

Släckningsarbetet är svårt dels för att det bara finns en väg in i mossen och dels för att torvbränder söker sig ned under marken och i princip kan pågå hur länge som helst.

Under fredagseftermiddagen inträffade en trafikolycka med fyra bilar inblandade i höjd med Skånes-Fagerhult.

Röken från branden orsakade dålig sikt på platsen, men om det är anledningen till olyckan kan polisen inte svara på än.

– Tre personer är förda till sjukhus, men det ska inte handla om några allvarliga skador, sa Calle Persson vid polisens ledningscentral i Skåne, i går.

Enligt Aftonbladets reporter på plats, Svante Lidén, stod flera av bilarna mitt i röken.

– Det hade brunnit kraftigt på myren och det brann på båda sidorna av vägen, säger han.

Köer bildades på platsen och polisen stängde av vägen i båda färdriktningarna.

Publisert: