Nyheter

Rejält sågad av Reinfeldt

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

NYHETER

Statsvetare: Statsministerns avhyvling efterTobias Billströms grodor är historiskt hård

Tobias Billström bad om ursäkt för sina uttalanden om att de som tar hand om papperslösa inte är ­”blonda och blåögda”.

Men fick ändå en saftig offentlig avhyvling av ­Fredrik Reinfeldt.

Enligt uppgifter till ­Aftonbladet tycker statsministern att Billström har slarvat och skött sitt jobb dåligt de senaste veckorna.

Drygt två dygn efter att migrationsminister Tobias Billström (M) hamnat i blåsväder efter en uppmärksammad DN-intervju sågades han rejält av sin chef, statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

I intervjun hade Billström sagt att papperslösa ofta göms av landsmän ”som ­inte alls är blonda och blåögda”. Dessutom propagerade han emot sin egen ­regerings proposition om papperslösas rätt till gymnasieutbildning. Det var ­inte första gången som migrationsministern hamnade i trubbel efter intervjuer de senaste veckorna.

S-ledaren kritisk

Trots att han redan i måndags bad om ursäkt för det senaste exemplet vällde en storm av kritik över honom – från både vänster- och ­högerkanten.

I går morse krävde S-­ledaren Stefan Löfven att statsministern skulle sätta ned foten i frågan.

– Man ska inte ha en diskussion om hud- eller hårfärg i Sverige, sa han.

Bara några timmar senare mötte Reinfeldt medierna i riksdagen. Han var då mycket hård i sin kritik av Billström, som han enligt uppgifter till Aftonbladet tycker har slarvat alldeles för mycket på sistone.

– Det är försvårande att det har skett vid flera till­fällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken, säger Reinfeldt till TT.

Han sa också att han har förtroende för Billström – tills annat anges.

Ser över politiken

Enligt vad Aftonbladet erfar ska statsministerns hårda ton vara ett försök att få slut på de spekulationer som funnits om att rege­ringen, och framför allt ­Moderaterna, håller på att tuffa till sin asyl- och migrationspolitik. För bara två månader sedan tillsatte ­partiet en arbetsgrupp som ska se över migrations­politiken, och leds av just Billström.

Dessutom har rege­ringens samarbete med Miljö­partiet gnisslat på ­sistone, och man har ­tvingats se Sverige­demokraterna rycka fram i opinionen.

Enligt Aftonbladets ­källor har Reinfeldt sagt till Billström att han inte har varit tillräckligt förberedd och ödmjuk i sitt jobb på sistone.

Förvånansvärt brutal

Billström ville i går inte göra några fler uttalanden i ärendet. Han lät i stället via sin pressekreterare hälsa att han kommer att arbeta ­vidare i den anda stats­ministern ger uttryck för.

Statsvetaren Tommy Möller vid Stockholm universitet var i går mycket ­förvånad över Reinfeldts brutala sågning.

– Jag kan inte tänka mig något exempel från svensk politisk historia där en statsminister har riktat så pass hård kritik mot en ­ledamot i regeringen. Det normala vid den här typen av motsättningar, det som är praxis, är att avgå, säger han till TT.

Vill blicka framåt

Riksdagsledamoten ­Hanif Bali (M) var en av dem som tyckte att Billströms uttalanden i DN var anmärkningsvärda, men säger att det nu är dags att gå ­vidare efter att han bett om ursäkt.

– Tobias Billström har ju i praktisk politik som minister möjliggjort att fler än ­någonsin i modern tid har kunnat ta sig till Sverige. Därför är det så klart svårt att beskylla honom för att ha unkna mörkeråsikter, ­säger han.

S-ledaren: Sätt ner foten NU

Måndag 18/3

Migrationsminister Tobias Billström uttalar sig i DN om ­vilka det är som gömmer papperslösa flyktingar: ”Ibland har vi bilden av att ­personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill ­hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos ­sina landsmän som inte alls är ­blonda och blåögda.”

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, som har en uppgörelse med ­Alliansen om migrationspolitiken, kallar uttalandet för oroväckande.

Moderata ungdomsförbundets ordförande, Erik Bengztboe, säger att det är oacceptabelt.

Tobias Billström ber om ­ursäkt genom TT.

Statsminister Fredrik ­Reinfeldt (M) sitter i möte hela dagen, men låter meddela att han ”tycker det är bra att ­Billström bett om ursäkt”.

När Aftonbladet på efter­middagen träffar migrations­minister Tobias Billström utanför hans bostad säger han: ”Jag kommer i fortsättningen ­att vara väldigt försiktig med hur jag ­uttrycker mig.”

Tisdag 19/3

11.42: S-ledaren Stefan ­Löfven kräver att statsminister Fredrik Reinfeldt sätter ner foten efter Tobias Billströms uttalande.

14.52: Statsminister Fredrik Reinfeldt sätter ner foten och ger Billström gult kort.

16.41: Via sin pressekreterare Linda Norberg säger Tobias Billström till TT att han inte har några planer på att avgå, trots den hårda kritiken. Han kommer att ”arbeta vidare i den anda som statsministern ger uttryck för”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter