Nyheter

Passagerare delades upp – efter hudfärg

Av: 

Emmelie Wallroth

Sofia Roström Andersson

NYHETER

”Kändes som om vi var på väg till Arlanda för att bli utvisade”

Passagerarna skulle åka buss till Eckerölinjens färja mot Åland.

När de skulle kliva på delades de upp för att åka med två olika bussar – en buss för ”svenskar” och en buss för ”personer med utländskt utseende”, skriver Dagens Nyheter.

– Det kändes som om vi var på väg till Arlanda för att bli utvisade ur Sverige, säger Samer som var en av resenärerna till tidningen.

Dagens Nyheter har pratat med Samer som var en av resenärerna som åkte med bussarna i onsdags.

Delades upp i två bussar

– När jag, min bror och en kamrat till oss skulle åka från Cityterminalen till Grisslehamn i onsdags blev vi placerade i en buss där vi snart upptäckte att alla som gick ombord hade utländskt utseende. När vi tittade ut genom bussens fönster såg vi att alla som såg ”svenska” ut visades in i en annan buss, säger Samer till DN.

Samer, som är född i Sverige, studerar på Åland tillsammans med sin bror Ahmad som berättar att chauffören stod mellan utgången på Cityterminalen och bussen – och pekade åt vilket håll resenärerna skulle gå.

– Han ledde oss till bussen och vi tänkte först att det var bra service, säger Ahmad till Aftonbladet.

Samer gick till slut fram till busschauffören.

– Vi kände oss förolämpade, kränkta och diskriminerade, faktum var att det kändes som om vi var på väg till Arlanda för att bli utvisade ur Sverige, säger han till DN.

Chauffören nekade

Till Aftonbladet säger Ahmad:

– Busschauffören sa att han inte alls delade upp passagerarna efter hudfärg, utan att de i vår buss hade köpt en förköpsbiljett. Men varken jag eller brorsan hade gjort det.

– När brorsan frågade om han lika gärna kunde gå till den andra bussen och åka med den, sa chauffören att det här var de regler som gällde och passade det inte kunde han gå av, säger Ahmad.

Ahmad säger att bröderna var tvungna att hinna med färjan till Åland på grund av sina studier där och att de därför inte hade något annat val än att sitta kvar på bussen.

Han är chockad över det som hände.

– Vi har aldrig upplevt något sådant här i Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter